Visok holesterol jedna je od najvećih pretnji srcu. To je zato što kada vam nivo holesterola postane previsok, vaše telo razvija masne naslage koje mogu blokirati protok krvi u krvnim sudovima. Zapušene arterije mogu značajno da povećaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Najčešći uzorci za povišen loš holesterol jesu loše navike, pre svega konzumiranje brze hranenepraktikovanje nikakve fizičke aktivnosti, prekomerna konzumacija alkohola i pušenje.

Ono što najpre možete da uradite jeste da povedete računa o hrani koju jedete. Samo male promene mogu učiniti mnogo. Najveći neprijatelj zdrave ishrane su nezdrave masnoće, tj. one koje imaju visok udeo zasićenih masnih kiselina, a u njih spada palmino ulje. Prema studiji magazina The Journal of Nutrition, palmino ulje je jedno od masnoća koje najviše utiče na podizanje nivoa lošeg holesterola, zahvaljujući visokom sadržaju zasićenih masti.

Ovo ulje najčešči je sastojak industrijskih prozivoda- od različitih vrsta biskvita, čokolada, preliva, do trajnih peciva, gotovih jela i sosova, brze hrane... Pomfrit se po restoranima najčešće prži u dubokom palminom ulju. Setite se toga kada sledeći put budete naručili najveću porciju.

Lekari savetuju da ako ne možete da ga u potpunosti eliminišete iz ishrane, bar redukujete njegovu konzumaciju. To znači da izbegavate hranu koja se kupuje. Naravno, ponekad vam neće štetiti, ključ je u balansu. Najbolje je da obroke pripremate sami kod kuće, a u tu svrhu koristite ulja poput maslinovog, susamovog, ulja iz semenki grožđa. Naravno, i u tome budite umereni. To što su neke masnoće zdravije od drugih, ne znaći da smeju da se konzumiraju u neograničenim količinama

Izvor: Sensa