Svaka biljka koja se koristi u ajurvedskim tretmanima pažljivo se bira u zavisnosti od uticaja koji ima na telo, um i emocije. Takođe, svaka biljka utiče i na tri vitalne energije tela (vata, pita, kafa), koje su osnova zdravlja. Biljke se mogu koristiti u različitim oblicima, kao što su tablete, prah, sokovi, rastvori, sirupi, paste, biljna vina (asava i arista). Iako su bezbedne i bez kontraindikacija, preporuka je da se pre korišćenja konsultuje ajurvedski lekar koji će odrediti pravu terapiju.

5 biljaka koje se najčešće koriste u ajurvedi

Trifala (Triphala) je verovatno jedan od najpoznatijih suplemenata u ajurvedi. Ime trifala znači tri voćke, pošto ovaj suplement sadrži upravo tri voćke: amlu, haritaki i bibitaki. Proizvodi se u formi tableta i praha. Usporava proces starenja i koristi se za podmlađivanje i regeneraciju. Veoma povoljno utiče na metabolizam i gubitak kilograma. Svaka formulacija koja se koristi za detoksifikaciju, čišćenje organa i regulaciju metabolizma, u sebi sadrži trifalu. Veoma efikasno čisti naše organe od toksina, naročito jetru, pankreas, debelo crevo (problem zatvora, nadutost), smanjuje nivo glukoze u krvi, čisti krv, ima antiupalno dejstvo. Balansira sva tri elementa (vata, kafa i pita). Kada se uzima ujutru na prazan stomak, aktivira metabolizam i potpomaže mršavljenje, a uveče potpomaže proces čišćenja debelog creva.

Ašvaganda (Ashwagandha) je biljka čiji se naziv sastoji od dve reči – ashwa znači konj, a gandha je miris. U ajurvedi se koristi koren ove biljke, a njegov miris podseća na miris konja i odatle i potiče ovo ime. Kada koristimo ovu biljku kaže se da dobijamo snagu konja, zato što ona utiče na hormon testosteron. Ašvaganda je poznati afrodizijak, veoma lako se apsorbuje i deluje izuzetno povoljno na nervni sistem. Kada smo pod stresom, ne možemo dobro da spavamo ili se osećamo umorno, ašvaganda je najbolji suplement jer opušta nervni sistem. Pored ovoga, utiče i na određene hormone koji su povezani sa našim nervnim sistemom, smanjuje nivo prolaktina i TSH, utiče na nivo energije, podržava imuni sistem, reguliše krvni pritisak i bogata je antioksidansima. Balansira vata poremećaj.

Tulsi (Ocimum sanctum) ili sveti bosiljak popularno se u narodu naziva „kraljicom biljaka”. U hinduizmu se koristi u spiritualnim i religijskim obredima. Ima veoma snažno antiupalno dejstvo, bogat je antioksidansima i koristi se za tretiranje brojnih virusnih i bakterijskih infekcija. Povoljno deluje na respiratorni sistem, virusni grip, grlo, sinuse i infekcije uha. Pomaže u regulaciji šećera u krvi, čisti urinarni sistem i poboljšava funkciju pankreasa. Odličan je za tretiranje crevnih glista i ujeda insekata. Umiruje kafa i vata disbalans.

Čjavanpraš (Chyawanprash) je dobio ime po svecu Čjavanu, koji je osmislio ovu formulaciju pre više od 5000 godina kako bi podržao svoje telo i vitalnu energiju u poznim godinama. Smatra se jednim od najboljih tonika za podmlađivanje, kao i afrodizijakom. Sadrži oko 50 čudesnih biljaka, što ga čini izuzetnim imunomodulatorom. Proizvodi se u obliku veoma ukusne paste i preporučuje se posebno za decu i stariju populaciju, jer podržava rast i pravilan razvoj, a starije štiti od infekcija i čini ih jakim i stabilnim. Veoma je dobro koristiti ga tokom zime, jer je bogat vitaminom C i drugim sastojcima koji štite respiratorni i kardiovaskularni sistem. Čjavanpraš umiruje kafa i vata disbalans, koji se naročito pogoršavaju tokom zime, održava visok nivo energije i detoksifikuje jetru i debelo crevo.

Šatavari (Shatawari) je veoma cenjena biljka koja podržava ženske reproduktivne organe i u narodu je zovu „ona koja poseduje 100 muževa”. Povoljno deluje na povećanje plodnosti i vitalnosti. Smatra se najboljim suplementom za žene – štiti ih i podržava kada mlade devojke dobiju mestruaciju, ako žena pokušava da zatrudni ili treba da doji bebu, kao i ako je u premenopauzi ili postmenopauzi. Bogat je fitoestrogenom, a pored fizičke ravnoteže, podržava mentalnu i emotivnu ravnotežu, naročito u fazi menopauze. Pomaže kod bolnih menstruacija i kod preobimnog krvarenja (ali se mora koristiti u malim dozama, u protivnom može dodatno povećati krvarenje). Podržava mišiće i bogat je gvožđem. Pomaže kod noćnog znojenja, vaginalne suvoće i ublažava promene raspoloženja. Satavari takođe mogu koristiti i muškarci. Ublažava vata i pita poremećaj.

Biljne preparate ne treba uzimati samostalno, konsultujte se sa svojim lekarom.

 Izvor: Sensa/dr Avišek Mišra