Naša srećna stopala su zdrava, funkcionalna i omogućavaju nam hod, ali i kvalitetno funkcionisanje ostatka tela. Ne možemo govoriti o funkcionalnim nogama, ili koru, ukoliko zapostavimo stopala. O njima mislimo tek kada dođe toplo vreme, pa moramo da obujemo sandale. I oni koji redovno prolivaju znoj po fitnes salama, retko se bave svojim prstićima – svojim stopalima.

Imamo preko 600 mišića u telu, a skoro polovina je u našim šakama i stopalima. Zamislite! A mi se njima gotovo nikada ne bavimo. Nikada ih ne vežbamo. Hodanje u moderno dizajniranoj obući nikako ne deluje povoljno na funkcionalnost stopala, jer sputava prirodne pokrete. Budući da nismo često u prilici da hodamo bosi, dovoljno je da se prilikom jutarnjeg protezanja ili izuvanja cipela malo posvetimo tim delovima tela. Redovnim vežbanjem stopala poboljšavamo ukupno zdravlje lokomotornog sistema i delujemo na smanjivanje rizika od povreda. I kada hodamo, mi delujemo na stopalo, ali zbog zatvorenosti obuće, stopalo je veoma često zapostavljeno i u nemogućnosti da se aktivira na pravilan način. 

Vežbama za stopala možemo da delujemo na poboljšavanje koordinacije, ravnoteže, brzine, snage ili agilnosti celog tela. Nemojte da vežbate stopala ukoliko su povređena. Ukoliko imate artritis, dijabetes, kardiovaskularne probleme ili strukturalne probleme stopala koji bi mogli da utiču na vašu sposobnost vežbanja, prvo se obratite lekaru, ili stručnjaku za negu stopala da bi se sanirao eventualni problem spoljašnje prirode.

Vežbe izvodite polagano i u vašem trenutnom maksimalnom obimu kretnje. Redovnim vežbanjem, obim kretnje će se povećati i tako postaviti nove izazove za vaša srećna stopala. Na našim stopalima se nalazi većina akupresurnih tačaka kojima delujemo i na stimulisanje i na pravilan rad organa, tako da će i lagana masaža pozitivno delovati na mišiće stopala, a indirektno će podržati i unutrašnji rad našeg celog sistema.

Vežbe za jača stopala 1.jpg
Jelena Vlatkovic 

Vežba 1

Podizanje stopala: sednemo sa savijenim kolenima, postavljajući stopala jedne noge kolenom uspravno nagore. Stopalo je celom površinom oslonjeno na podlogu. Pokušavamo da savijamo luk stopala odižući ga od podloge aktivacijom mišića stopala (što manje se hvatajući za podlogu prstima stopala). U početku možemo da se pomognemo i prstom/dlanom, jer ovaj pokret, iako veoma lak, zna da bude prava noćna mora. Teško je, ali ne odustajte! Ponovite 5–10 puta.

Vežbe za jača stopala 2.jpg
Jelena Vlatkovic 

Vežba 2

Masaža: Obuhvatite svoje stopalo dlanovima i gnječite ga čvrstim i snažnim pokretima. Palčevima pravite pokrete kao da vučete linije od svakog prsta nadole prema peti, krećući od spoljašnjih strana stopala ka sredini. Potom možete uhvatiti svoje prste i lagano ih „izgnječiti”, a na kraju ih, takođe lagano, izvucite u svim smerovima. Pokret treba da bude čvrst i konkretan, ali da
ne izaziva bol.

Vežba 3 (slika gore)

Stanemo u položaj trougla. Pete su spojene, a prsti razdvojeni („V”). Kada su pete na podu, pokušavamo da podignemo prste od podloge, a kada spustimo prste stopala na podlogu, podignemo pete visoko. Ponovimo 8–10 puta.

Izvor: Sensa/Dr sc. Tamara Ratković, profesor, Univerzitet Singidunum, MK & bodyART internacionalni edukator