Da li postoje neke predispozicije za bavljenje pilatesom?

Pilatesom mogu da se bave svi bez obzira na uzrast, pol i stepen fizičke spremnosti. Između ostalog, instruktor i jeste tu da prilagodi vežbe svakom polazniku.

Kome je pilates namenjen?

Bilo da je reč o treningu na prostirkama ili na spravama, pilates se preporučuje svima. Profesionalnim sportistkinjama i sportistima, jer upotpunjuje njihove uobičajene treninge i smanjuje mišićni disbalans nastao zbog uobičajene rutine. Rekreativcima, jer pruža celovit kondicioni trening kojim će preoblikovati telo, ojačati kičmeni stub i smanjiti stres. Pomaže osobama u periodu rehabilitacije neagresivnim modifikacijama vežbi, trudnicama, jer na suptilan način jača mišiće koji osiguravaju sigurniju trudnoću i lakši porođaj.namenjen je i deci, jer postoji veliki broj rekvizita koji mogu da se koriste što je njima posebno zanimljivo, a priža im funkcionalni trening kojim se razvija motorika, koordinacija, fleksibilnost i pravilno držanje.

Koje rezultate mogu da očekujem od pilatesa?

Pilates na specifičan način balansira vežbe snage i fleksibilnosti jačajući duboku i površinsku muskulaturu i čineći telo mobilnijim. Fleksibilnost, snaga, mišićna izdržljivost, koordinacija, pravilno držanje, ravnoteža, agilnost pokreta i svesnost o sopstvenim pokretima i telu glavne dobrobiti bavljenja pilatesom. Pilates će preoblikovati telo povećavajući ukupan tonus, učvrstiće mišiće stomaka, zadnjice i leđa, ojačaće kosti i zglobove, poboljšati emocionalno stanje ublažavajući stres i umor.

Da li je pilates dovoljan ili treba uvesti još neki trening?

Pilates je celovitI mišićno-skeletni kondicioni program koji u kombinaciji sa kardiovaskularnim treningom čini telo savršeno funkcionalnim. Uvek uz pilates možete da uvedete šetnje, trčanje, vožnju bicikla ili ples.

Koja je razlika između pilatesa i standardnog treninga snage?

Pilates je trodimenzionalna tehnika, što znači da se radi na različitim vrstama mišićnih kontrakcija, čime utiče na snagu i izduživanje i dubokih i površinskih mišića. Mnogi drugi treninzi snage jačaju samo površinske mišiće i povećavaju mišićni disbalans koji je uzrok fizičkih ozleda. Sa više različitih vrsta mišićnih kontrakcija uporedno, pilates jača mišiće oko zglobova, čini centar tela stabilnijim i pospešuje stvaranje ukupnog mišićnog tonusa. Kada pričamo o pilatesu na reformeru treba napomenuti da je rad sa oprugama mnogo povoljniji od rada sa tegovima. Naime, opterećenje se menja kako se mišić kontrahuje. Tako je opterećenje maksimalno u najvišoj tački kontrakcije, a manje na početku i pri kraju same kontrakcije. Sve to pogoduje opuštanju i izduživanju mišićnog tkiva i deluje povoljnije na tetive i ligamente.

Da li mogu da regulišem težinu vežbajući pilates?

Pilates je metoda kojom se povećava tonus ukupne muskulature, što znači da posredno utiče na smanjenje potkožnog masnog tkiva. Ipak, dodatak aerobnih aktivnosti će pospešiti i ubrzati ovaj proces. Ako dođete do visokog srednjeg ili naprednog nivoa pilatesa, kod kojih su pokreti vrlo povezani i nema pauze između njihovog izvođenja, pilates počinje direktno da pogoduje gubljenju masnig naslaga.

Koja je odeća je prikladna za pilates?

Odeća za pilates trebada bude što udobnija i komotnija, a da ne bude preširoka kako bi instruktor mogao da kontroliše pozicije centra tela. Pilates radimo bosi ili u čarapama kako bismo mogli što slobodnije da koristimo skočni zglob i stopalo.

Koja je razlika između treninga u grupi i onog individualnog?

Grupa od šest do sedam osoba je mini grupa i kao takva obavezujući uslov za dobijanje licence. Sve preko toga je manja ili veća aerobik grupa u kojoj bi trebalo da se izvode vežbe osnovnog i srednjeg nivoa, jer ne postoji mogućnost modifikovanja ni prave kontrole polaznika. Instruktor mini grupe može da prati svakog polaznika, pravovremeno ga koriguje i kvalitetno vodi kroz sve nivoe pilates vežbi. Trening u individualnom režimu (1-3 osobe) je do kraja personalizovan. Unutar svakog treninga prati se najmanji detalj u svakoj posturi i biraju se vežbe po specifičnosti posture i kritičnim zonama. Kontrola vežbača, njihova preciznost i koncentracija su potpuni, a time su i rezultati bolji.

Zašto je važno da trener ima licencu?

Kako je reč o metodi koja je licencirana, svaki pravi pilates instruktor bi morao da je ima. Licenca daje kredibilitet instruktoru u vođenju i programiranju treninga, a ujedno je i osiguranje svakom polazniku. Kako je to prilično detaljna metoda, složena od 500-tinjak vežbi, modifikacija i progresija, koje zahtevaju korišćenje velikog broja rekvizita i sprava, stručno znanje je presudno. Takav instruktor će znati da prepozna devijacije lokomotornog sistema svakog pojedinca i da u skladu sa tim odabere primerene vežbe i varijacije, posebno ako je reč o trudnicama ili osobama u procesu rehabilitacije. Svakako da će pređašnje iskustvo u sportu, kao i fakultetsko obrazovanje, trenera učiniti bogatijim, ali stručno usavršavanje iz pilatesa u licenciranim školama je presudno.

Da li je trening bio efikasniji ako nakon njega osetim bolove u mišićima?

Treninzi koji često završavaju velikim bolovima u mišićima nisu dobri. Oni su očekivani nakon dugih pauza u treniranju, kod izmene programa ili primene neke nove vežbe, otpora ili načina. Ali ako se u ustaljenim režimima javljaju stalno, reč je o pogrešnom doziranju opterećenja. Posebnost treninga pilatesa ogleda se u pravoj meri, što istovremeno relaksira, puni energijom i odmara za dalje obaveze. Zbog uključenosti daha u svaku vežbu i zbog posebne pažnje koja se daje fazama istezanja mišića (nakon njegovog jačanja), vežbač bi trebalo da ima osećaj da nakon treninga može da odradi još jedan. Sam trening treba da bude dovoljno zahtevan i primereno intenzivan, ali ne sme da uzrokuje dugotrajan bol u mišićima, nakupljanje mlečne kiseline, zamor mišića i na kraju nemotivisanost vežbača.