Akupresura je teknika čijom primenom možete da održavate optimalno zdravlje. Bilo da je reč o učestalim glavoboljama, sporijem varenju, menstrualnim bolovima ili bolovima u leđima, pritisak na ovih 6 akupresurnih tačaka će vam povratiti balans.

5 asana za seksualnu energiju: proces oslobađanja i uživanja u životu

1. Glavobolja

Palčevima pritisnite područje iza slepoočnice, oko jedan centimetar iza linije rasta kose. Lagano kružite dvadesetak puta uz duboko disanje. Pritiskom na ove tačke preventivno delujemo i zaustavljamo većinu vrsta glavobolja (otvorna stranica).
Glavobolje ćete se rešiti i pritiskom akupresurnih tačaka za mozak, epifizu i hipofizu, koje se nalaze na samim vrhovima nožnih i ručnih palčeva, jedna ispod druge. Pritiskajte noktom, a ne jagodicom palca. Tretiranjem ovih tačaka poboljšaćete i koncentraciju i pamćenje.

2. Bol i napetost u vratu

Ako zamislite da palac predstavlja glavu, biće vam lakše da zapamtite da je zglob u korenu palca povezan s vratom. Kako biste sprečili ili uklonili napetost i bolove u vratu, redovno pritiskajte područje oko tog zgloba i na rukama i na stopalima.

3. Bol u leđima

Sa spoljnje strane dlana, između kostiju palca i kažiprsta, nalazi se područje koje nam predočava uravnoteženost rada tela (na primer, upale predstavljaju neravnotežu) i zdravlje karlice kao njenu okosnicu. Pritiskajući udubljenje između ovih kostiju od mesta gde se dodiruju pa sve do vrha delujemo na donji deo leđa, srednji deo leđa i rameni pojas.

Kao što lako možete zamisliti da je palac glava, zglob u korenu palca vrat, isto predstavite sebi da je luk stopala karlica. Od dole prema gore, s oba ručna palca, snažno pritiskajte njegovu spoljnu ivicu.

Redovnim tretiranjem ovih područja znatno ćemo doprineti smanjenju bola u leđima i vratiti telo u ravnotežu.

4. Smetnje pri varenju

Između kostiju palca i kažiprsta, s unutrašnje strane dlana, nalazi se područje povezano sa želucem. Lako je da ga odredite i na stopalu - budući da se želudac nalazi u sredini trupa i tačka za njega nalazi se na sredini stopala. Redovnim tretiranjem ovih tačaka rešićete se svih želudačnih tegoba, poput pojačanog lučenja želudačne kiseline, sporog varenja. Ali kako bi učinak bio maksimalan, zapamtite da ne bi trebalo da pritiskate odmah nakon obroka.

5. Tegobe u reproduktivnom sistemu

Ispod ručnog zgloba, s obe strane zgloba, nalaze se po tri tačke vezane za reproduktivni sistem. Isto tako, nalaze se i oko skočnog zgloba. Njihovim pritiskanjem ili energičnim trljanjem, na primer, možemo uravnotežiti rad jajnika i materice, dovesti do redovnog menstrualnog ciklusa i smanjiti ili sasvim ukloniti menstrualne bolove. To je i jedan od razloga zašto žene u Indiji nose dosta narukvica i nakita za noge - upravo kako bi pospešile rad reproduktivnog sistema. Kako se nakit pomera pri svakodnevnim aktivnostima, tako se aktiviraju i te tačke.

6. Napetost i išijas

Koliko često ste napeti i želite da postoji magična tačka na telu čijim bi pritiskom ta napetost nestala? Radosna vest za vas - ta tačka zaista postoji! Nalazi se na korenu srednjeg nožnog prsta. Često je zanemaruju i oni kojima je navika da izmasiraju celo stopalo. Važna je jer, osim što uklanja mentalnu napetost, njenom aktivacijom poboljšavamo i rad išijasnog nerva koji je često slabije prokrvljen, uglavnom zbog slabog kretanja.

Izvor: Lovesensa