Menopauza je period živote žene kada potpuno izostane menstrualni ciklus i prestaje period plodnosti. Za vreme menopauze dolazi do hormonskih promena, žena se suočava sa različitim fizičkim i psihološkimsimptomima. Iako mnogi period menopauze posmatraju kao nešto negativno, ovo je velika zabluda, jer ovaj deo života može biti sjajan za svaku ženu.

Kako biste lakše prošli kroz ovu fazu, važno je da budete informisani, svesni stanja kroz koje prolaze vaše telo i um. Zbog toga vam donsoimo 7 najčešćih pitanja o menopauzi i odgovore na njih:

1. Koji su znaci menopauze?

Jedan od glavnih znakova menopauze, pored izostanka ciklusa, su talasi vrućine, prvo u stomaku ili grudima, zatim u vratu i licu. Njihova učestalost i trajanje (od nekoliko sekundi do nekoliko minuta) variraju od žene do žene. Ostali uočljivi znaci uključuju obilno znojenje (naročito noću), promene raspoloženja i smanjenu gustinu kostiju. Neke žene takođe doživljavaju nesanicu i česta buđenja noću tokom perimenopauze. Ovi problemi se mogu pripisati i noćnom znojenju i anksioznosti.

2. Da li menopauza utiče na seksualnu želju?

Zbog hormonalnih promena, libido može biti oslabljen. Prestanak lučenja estrogena iz jajnika može smanjiti uzrokovati suvoću vagine. Nelagodnost se pretvara u svrab, peckanje u vagini i vulvi i bol tokom odnosa. Ukoliko se suočite sa ovakvim stanjem, konsultujte se sa ginakologom koji vam može dati odgovarajuću terapiju i savet.

3. Kada se smatra da je žena u menopauzi?

Menopauza je zvanična kada žena nije imala menstruaciju najmanje 12 meseci. Ukoliko primetite da menstruacija izostaje, neophodno je da se posavetujete sa ginekolgom.

4. Može li menopauza da počne pre 50. godine?

Da, ovo se zove rana menopauza, koja može biti uzrokovana bolešću, lekovima, operacijom... Ako se to dogodi, posetite lekara da vam proceni nivoe estrogena kako biste sprečili bilo kakve zdravstvene probleme.

5. Da li je moguće ublažiti tegobe menopauze?

Istraživanja su pokazala da aktivne žene koje imaju zdravu i izbalansiranu ishranu suočavaju se sa znatno manje simptoma. Birajte hranu bogatu kalcijumom i vitaminima i omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za dobro zdravlje srca. Pušenje takođe treba izbegavati, alkohol i ublažiti stres tehnikama opuštanja. Ako imate tegobe u menopauzi, važno je da se konsultujete sa lekarom. Nekim ženama, u zavisnosti od zdravstvenog stanja pripisuje se i hormonska terapija.

6. Da li ću dobiti talase vrućine tokom menopauze?

Oko 75% žena u menopauzi ima valunge i mnoge žene ih dobiju nekoliko puta dnevno i tokom noći. Valunzi su osećaj toplote koja nastaje iz vaših grudi, a onda se osećate kao da se šire po celom telu. Ponekad su povezani sa znojenjem.

Istraživači su proveli godine pokušavajući da otkriju zašto se javljaju talasi vrućine. Čini se da žene koje doživljavaju najveće hormonske fluktuacije obično imaju pojačane simptome. Talasi vrućine su delimično povezani sa hormonima, ali su verovatno povezani i sa termostatskom kontrolom u mozgu. Istraživanja sugerišu da smanjeni nivoi estrogena uzrokuju da termostat vašeg tela (hipotalamus) reaguje na male promene telesne temperature. Efekte valunga možete smanjiti tako što ćete piti puno vode i jesti tri mala obroka dnevno uz nekoliko užina. Telo će održavati stabilan nivo šećera u krvi, skoro u potpunosti smanjujući rizik od hipoglikemije.

7. Da li menopauza utiče na mentalno zdravlje?

Mnoge žene smatraju da je vreme oko menopauze stresno. Hormonske promene i simptomi kao što su talasi vrućine i poremećeni san mogu zaista da pokvare vašu emocionalnuravnotežu, posebno kada uzmete u obzir porodične, poslovne i lične probleme. Neke žene imaju loše raspoloženje ili ne osećaju da kontrolišu svoje emocije, i mogu da dožive osećaj besa i potrebe za plakanjem.

Ukoliko se osećate loše, zbunjeno i nesigurno, potreažite pomoć psihologa ili psihoterapute. Uz i odgovarajuće alate i tehnike možete prevazići psihološke probleme. Takođe, mogu vam pomoći i vežbe disanja, razne tehnike opuštanja, savetovanje, razgovori sa prijateljima, uravnotežena ishrana, fizička aktivnost itd.

Izvor: Sensa