Mnoge žene tokom menopauze doživljavaju nagle promene raspoloženja, piše Lovesensa. Menopauzu posmatramo kao period drastične promene, žene se osećaju kao da napuštaju jedan važan deo života i ulaze u nešto neizvesno i nepoznato približivajući se starosti. Samim tim javljaju se određene nepredviđene emotivne reakcije.

Postoji više faza menopaze, a svaka je proces za sebe podrazumevajući posebne simptome.

Perimenopauza predstavlja period kada nivo estrogena u telu počinje da opada i javljaju se simptomi poput nagle promene raspoloženja i talasa vrućine (valunzi).

Menopauza najčešće nastupa kada žena tokom 12 mesece ne dobije nijednu menstruaciju. Nakon te faze dolazi do postmenopauze, perioda u kojem mnoge žene kod sebe primećuju velike promene u emotivnom stanju.

Prema podacima Severnoameričkog udruženja žena u menopauzi skoro 23 odsto žena oseća psihičke promene u sve 3 faze menopauze.

Za neke žene, naročito one koje uzimaju hormonsku terapiju ili im je uklonjena materica, promene raspoloženja su prvi znak da ulaze u menopauzu. U zavinsosti od ženskog organizma i mentalnog stanja. psihičke promene u menopauzi i perimenopauzi su različite, ali za neke žene mogu biti vrlo teške i neprijatne.

Psihički simptomi koji ukazuju da ćete ući u menopauzu:

Nervoza - prema istraživanjima skoro 70 odsto žena oseća nervozu u periodu pred menopauzu. Postaju manje tolerantne i lakše ih je iznervirati i uznemiriti.

Depresija - depresija je ozbiljan psihički poremećaj koji zahteva pregled, dijagnozu i praćenje stručnog lica, a javlja se kod 1 od 5 žena u menopauzi.

Anksioznost - mnoge žene u menopauzi osećaju tenziju, nervozu, zabrinutost i imaju napade panike.

Epizode plakanja i tuge - tokom menopaue postajemo razdražljivi, lakše se zaplačemo i mogu da nas pogode stvari na koje ranije ne bismo regovali. Ali, suze su ponekad lekovite zato što ragulišu nivo stresa.