Rano proleće je idealan perido da probudimo svoj organizam i posvetimo se vlastitom zdravlju. Sensa vam u martu donosi važne informacije koje vam mogu biti korisne za čišćenje tela, misli i emocija. Na samom početku priče o čišćenju tela ne možemo a da se ne pozabavimo jetrom koja je najveći filter i čistač našeg organizma.

Ako spasite jetru, spasićete i svoje srce, mozak, imuni sistem, kožu i probavu, piše medicinski medijum Entoni Vilijam u svojoj knjizi Zdrava jetra. „Dobro ćete spavati, nivo šećera u krvi će vam biti uravnotežen, krvni pritisak će se sniziti, smršaćete i izgledati i osećati se mlađe. Glava će vam biti bistrija, bićete spokojniji i srećniji. Zdrava jetra je najefikasnije sredstvo za smanjenje stresa, vrhunski saveznik u usporavanju procesa starenja, najbolja zaštita u ovom svetu punom pretnji. Ona je ključ mentalnog, emocionalnog, telesnog i duhovnog zdravlja. A tu su i zdravstvena stanja za koja znamo da su ozbiljna i koja doživljavamo kao nezaustavljiv problem: dijabetes, depresija, srčane palpitacije, giht, ekcemi, psorijaza i problemi metilacije, koji se takođe ne povezuju sa narušenom funkcijom jetre. Da ne spominjemo da je jetra, kao naš glavni telesni filter i skladište hranljivih materija, važna u procesu isceljenja bilo kog drugog zdravstvenog problema”, sažima autor. Ukratko, mogli bismo reći da je jetra naš čudesni mirotvorac jer prerađuje masnoće i štiti gušteraču, skladišti glukozu i glikogen, kao i vitamine i minerale, razoružava i blokira štetne materije, skenira i filtrira krv i pomaže našem imunitetu da nas zaštiti.

Protokol za jutarnje čišćenje jetre

Vaša jetra noću odlazi na počinak u isto vreme kad i vi. Nekoliko sati se odmara, a onda, oko tri ili četiri sata ujutro (to vreme se razlikuje od osobe do osobe), počinje da se budi i vraća se na posao. Vaša jetra voli to razdoblje dok vi još spavate; to je kao da se prva probudi u kući, pre nego što nastane metež. Vaša jetra vrlo dobro poznaje taj spokoj i zna da u tim trenucima nećete konzumirati tešku hranu, alkohol ili espreso, te nećete doživeti neki emocionalni ili dramatični događaj koji će izazvati pojačano lučenje adrenalina – odnosno, neće biti situacija koje će taj organ prisiliti da prestane da čini ono što je činio kako bi rešio novonastalu situaciju.

Umesto toga, vaš san tokom jutarnjih sati je vreme kad jetra ima priliku za nadoknadu: da počisti vaš nered, prikupi sve smeće koje ste prethodnog dana uneli u sebe i iznese ga napolje. Kada se probudite, imaćete zaista velike koristi ako se povežete sa uobičajenim funkcijama čišćenja jetre – i upravo je tome posvećen protokol za jutarnje čišćenje jetre.

Kao prvo, vaša jetra želi da se hidrira čim se probudite. Kada se probudite, vaša krv je preopterećena svim onim toksinima i otpadom koje je jetra izbacila tokom svoje ranojutarnje smene. Ukoliko ne isperete taj otpad uz pomoć dovoljne doze tečnosti vaša jetra će biti prisiljena da ga ponovo apsorbuje, što bi moglo da naruši vaš proces isceljenja.
Ujutro na prazan želudac autor ove knjige prepoučuje vodu sa limunom ili limetom, kao i sok od celera ili krastavca. Ispiranje krvotoka jedan je od glavnih razloga za tu preporuku. Nikad nemojte potceniti snagu ove preporuke. Ta voda je moćnija nego što to iko misli.
Ali, to nije sve: kada se hidrirate odmah nakon što se probudite, to jetru nadalje podstiče da nastavi da se detoksikuje. Kada je vašem telu potrebno isceljenje, vaša jetra želi da vam pruži priliku da nastavite sa detoksikacijom i tokom jutra, a ne da je ubacite u mašinu brzog varenja.
U trenutku kada konzumirate masnoće (hranu kao što su orašasto voće ili maslac od orašastog voća, semenke, ulje, avokado, kokos, jaja, slanina, mleko, sir, maslac, jogurt, proteinski napici, ćuretina, piletina, kobasice, šunka i slično), proces detoksikacije jetre je narušen. Vaša jetra se tada prebacuje na proizvodnju žuči kako bi mogla da preradi masnoće i od tog trenutka je usredsređena na druge dnevne zadatke. Zatvara se prozor za detoksikaciju i u tom trenutku bespovratno nestaje i prilika za čišćenje.

Pomoću ovog protokola taj prozor neprekidno držite otvorenim. Svojoj jetri pružate podršku kako bi ostala uravnotežena i neometano nastavila da obavlja svoje dnevne obaveze. Svaki put kad ovo čišćenje uključite u svoj dan, omogućićete joj da obnovi svoje ćelije, kako biste i vi i ona u budućnost bili zdraviji.

Izvor: Sensa/Sensa.hr