Jetra je najodgovorniji organ za detoksikaciju organizma, zbog toga je važno da samu jetru redovno "čistite" od toksina. Zdrav ajetra je neophodna za funkcionisanje imunog sistema i celog organizma. Jedna namirnica je ključna za čišćenje jetre i održanje njego zdravlja - OVAS.

Istraživnaja pokazuju da ovas poboljšava metabolizam, povoljno utiče na probavu,smanjuje nivo šečera i holesterola u krvi, što pomaže u smanjenju opterećenja jetre. Korišćenje ovasa u cilju detoksikacije jetre nežno čisti ovaj organ, poboljšava funkcionisanje i pomaže da se brže oporavi. Kako biste iskoristili blagotvorno dejstvo ove namirnice, važno je da znate pravilno da skuvate ovac.

Postoji mnogo različitih recepata za napitke, kaše i jela od ovasa, a mi vam donosimo dva koja se koriste za čišćenje jetre.

1. recept: 100 g dobro opranog ovasa (sa ljuskom) stavite u šerpu i prelijte sa 1 litrom vode. Stavite na šporet i sačekajte da voda proključa. Nakon toga, potrebno je da vatra bude smanjena i da voda ključa 20 minuta. Skinite sa vatre, zatvorite posudu poklopcem i ostavite da se ohladi, pa dobijenu tečnost procedite. Konzumirajte oko 200 ml tečnosti oko 3 do 4 puta dnevno. Ovaj tretman detoksikacije možete koristiti mesec dana.

2. recept: Stavite 2 šolje ovsa u termos i prelijte 1 litar ključale vode. Proizvod treba da stoji u termosu 12 sati, nakon čega se mora filtrirati. Uzimajte 150 ml 3 puta dnevno pre obroka (po želji možete dodati malo meda ili šećera u piće).

Bez obzira koji recept izaberete, važno je koristiti visokokvalitetan i organski ovas. Ljudi koji imaju problema sa gastrointestinalnim traktom ili bubrezima treba da se konsultuju sa lekarom pre nego što počnu da primenjuju detoks sa ovasom.

Izvor: Sensa