Osobe koje su se suočile sa išijasom znaju koliko ovo stanje može biti bolno i neprijatno. Išijadični nerv jedan je od najveći nerava u našem telu. Počevši od lumbosakralnog pleksusa, njegova vlakna prolaze kroz celu nogu, obezbeđujući. Zbog toga u slučaju išijasa bol polazi od leđa, ali se spušta niz celu nogu.

Kao vid ublažavanjea bolova, prevencije, ali i lečenja išijasa preporučuju se određene vežbe. Praktikovanjem vežbi možete smanjiti pritisak na išijadični nerv, ublažiti bolove i sprečiti nelagodnost. Donosimo vam dve vežbe koje mogu pomoći. Ukoliko imate bolove, povrede ili probleme sa leđima, neophodno je da se pre vežbanja konsultujete sa lekarom. Takođe, vežbe se rade polako i postepeno, bez naglog cimanja - onoliko koliko vam prija.

1. vežba - Lezite na ravnu površinu. Savijte nogu u kolienu, držite savijenu nogu sa obe ruke i polako je pomerajte prema grudima što je više moguće. Držite je u ovom položaju najmanje 30 sekundi. Vratite nogu u početni položaj i ponovite vežbu još 2 puta. 

file-1278-768x339 (1)-removebg-preview.jpg
Facebook/Printscreen 

2. vežba - Lezite na ravnu površinu. Savijte kolena. Prekristite noge kao što je prikazano na slici, podupirući ih rukama. Ostanite u ovom položaju 30 sekundi ili više. Vratite se na početnu poziciju. Ponovite vežbu još 2 puta.

file-1279-764x400-removebg-preview.jpg
Facebook/Printscreen 

Ove vežbe se mogu raditi pojedinačno ili u kombinaciji. Pored vežbanja, važno je da šetate, što više se krećite.

Izvor: Sensa