Mnoge namirnice koje jedemo, posebno akda je reč o brzoj hrani, stvaraju kiselo okruženje u organizmu koje usporava metaboličke funkcije, slabi imunitet i povećava rizik od oboljenja. Važno je u telu uspostaviti acidobaznu ravnotežu, pa je neophodno u jelovniku imati alkalne namirnice.

Evo koje 3 alkalne namirnice sjajno deluju na zdravlje organizma i smanjuju rizik od kiselosti, pa tako i od pojave oboljenja:

1. Blitva je jedna od najalkalnijih namirnica, njeni listovi su prepuni vitamina, proteina, vlakana i mineralnih soli. Biljka pomaže u normalizaciji šećera u krvi, poboljšava aktivnost mozga i pozitivno utiče na vid. Blitva je neverovatno zdrava za kardiovaskularni sistem, pa je slobodno dodajte u salatu, pirinač ili u kuvana jela.

2. Celer se takođe nalazi na listi najalkalnijih namirnica. U stanju je da uspori proces starenja , poboljša metabolizam, izbacuje višak tečnosti, stimuliše lučenje želudačnog soka i normalizuje šećer u krvi. Koren i listovi biljke sadrže vitamine, minerale, aminokiseline i eterična ulja.

3. Avokado - Ovo superzdravo zeleno voće pomaže u normalizaciji kiselinsko-bazne ravnoteže, bogato je vitaminima, aminokiselinama i mononezasićenim masnim kiselinama koje jačaju kardiovaskularni sistem.

4. Grožđe - Zahvaljujući svom blagotvornom sastavu, ovo ukusno voće pomaže u jačanju imunološkog sistema, smanjuje rizik od oboljenja, pomaže u normalizaciji krvnog pritiska i oslobađanju od bolova u zglobovima. Grožđe je veoma korisno za nervni sistem, pomaže u suočavanju sa stresom i normalizuje san. Glavna stvar je da grožđe pomaže u usporavanju procesa starenja i podmlađivanju tela!

Pored ovih, alkalne namirnice su limun, banana, heljda, ananas, prokelj, mango, spanać, kinoa, klice lucerke, papaja, rotkvice, krastavac, cvekla, beli luk, dinja, lubenica, cikorija, brokoli...

Izvor: Sensa