Detoks, za početak, ima za cilj da nas vrati nama samima. Sa probuđenom svešću o tome šta unosimo u naš organizam rađa se i briga o našem zdravlju. Svest o kvalitetu ishrane utiče ne samo na naše zdravlje već i na naše ponašanje, na brigu za naše bližnje i za sredinu u kojoj živimo. Na vrhu liste namirnica bogatih antioksidantima, pogodnih za detoks nalaze se citrusi (limun, grejp…), zatim banane, avokado, cvekla, šargarepa, bademi, mahunarke, suncokret, bundeva, ovas, a od začina kurkuma, đumbir, peršun, maslinovo i ulje susama.

Sirove prolećne rolnice

  • 6 pirinčanih listova
  • 2 šargarepe
  • 1 praziluk
  • 1 tikvica
  • 1 paprika
  • menta
  • 1 limun
  • 1 kašika susamovog ulja
  • so, biber po ukusu

Priprema: 

Pripremite pirinčane listove za rolovanje. Na tračice isecite povrće, praziluk, šargarepu, papriku, tikvicu. Povrće začinite sa malo soli i svežeg bibera i ostavite da malo odstoji. Napravite umak od sveže, sitno seckane nane, soka od jednog limuna i susamovog ulja. Na svaki pirinčani list raspodelite otprilike istu količinu povrća, stavite malo umaka i zarolajte.

Žele od šargarepe, grejpa i pomorandže 

  • 1 kašika agar praha
  • 2 šargarepe
  • ½ grejpa
  • 2 kašike sirupa od urmi
  • 1 pomorandža

U 2 dl vode kratko skuvajte šargarepu. U blenderu je usitnite i u vruću kašu dodajte agar prah. Sipajte smesu u posudu koja vam odgovara za posluženje. Kada se smesa od šargarepe ohladi, dodajte sok od citrusa i sirup od urmi. Dobro ohladite pre posluženja.

Izvor: Sensa