Savet za dugovečnost je jednostavna - važno je da imate zdravu i izbalansiranu ishranu i da počnete da se bavite određemnim vidom fizičke aktivnosti, piše Lovesensa. Međutim, postoje neke namirnice za koje je dokazano da su superzdrave i koje se koriste kako najbolji vid prirodne prevencije od rizičnih bolesti, a jedan od nih je ovaj začin.

Istraživanja su pokazala da aktivno korišćenje kurkume utiče na prevenciju mnogih oboljenja, pa čak i malignih. Kurkuma sadrži sastojak kurkumin za kojio je dokazano da sprečava nastanak i razvoj malignih ćelija, naročito kada su u pitanju oboljenja dojke i creva.

Kurkuma je takođe dobra i za memoriju, pa je mnogi stručnjaci preporučuju kao prirodan vid prevencije od demencije. Kurkumin sprečava nastanak plakova u mozgu koji su jedan od uzroka Alchajmerove bolesti.

Takođe, kurkuma pozitivno utiče i na prevenciju artritisa, upala u organizmu i smanjuje riizik od dijabetesatipa 2.

Preporučuije se da odrasle osobe uzimaju 3 ravne kašičice nedeljno kurkume u prahu, ali najbolje je da dozu kurkume koja vam je potrebna proverite sa lekarom koji je upućen u zdravstveno stanje vašeg organizma.

Kurkumu možete koristiti tako što ćete je sipati u jogurt, ovsenu kašu, omlet, smuti, razne čorbe i supe, pirinač, ali možete da napravite i čuveno zlatno mleko sa kurkumom.

Na našem podneblju ljudi su navikli da koriste "osnovne" začine u jelima, ali ponuda lekovitih začina je toliko raznovrsna, a osim što ćete ispobati novu harmoniju ukusa, pozitivno će uticati na zdravlje organizma.

Proverite sa stručnim licem da li kurkuma može da postane vaša zdrava navika i napravite vrednu promenu za vaše telo.

Izvor: Lovesensa