Svi delovi koprive– koren, stabljika i list imaju lekovita svojstva i naši preci su toga bili i te kako bili svesni. Čak je i čuveni slikar Albreht Direr na jednoj od svojih slika naslikao anđela s koprivom u ruci. Mladi listovi koprive po ukusu liče na spanać. Ali sadrže pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C od spanaća. Seme ima aromu koštunjavog voća, koja postaje intenzivnija kada se semenke isprže. Cvetovi su takođe jestivi i veoma su aromatični.

Kopriva mnogo jače od drugih biljaka, čisti krv i poboljšava njen kvalitet zbog visoke koncentracije gvožđa koju sadrži. Pored toga, kopriva pospešuje rad creva i time i oslobađanje od otrova, jer se organizam oslobađa otrova gotovo isključivo kroz debelo crevo. Budući da ima svojstva koja istovremeno čiste krv i podstiču rad creva, kopriva predstavlja jedinstvenu biljku za čišćenje organizma.

List koprive sadrži veliku količinu hlorofila koji ima veoma sličnu strukturu kao hemoglobin u našoj krvi, što znači da pored čišćenja krvi, ova biljka može i mnogo da je obogati. Pored hlorofila list koprive je bogat mineralima– gvožđem, fosforom, silicijumom, kalcijumom magnezijumom…

Recepti:

Kašičicu sušene koprive prelijte s 2,5 dl vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte tri puta dnevno. Ovaj čaj je odličan za detoksikaciju organizma, a pritom će rešiti sve probleme s ekcemom, glavoboljom, mokraćnim kanalima, želucem, anemijom… Možete da ga pijete i kada vas muče virusne ili bakterijske infekcije.

Dve šake dobro opranih korenova, svežeg lišća i stabljika koprive prelijte s pet litara vode i ostavite da odstoji preko noći. Sledećeg dana mešavinu zagrejte do vrenja, sipajte u lavor i potopite noge. Bilo bi dobro da stopala držite u što toplijoj kupki barem 20 minuta.

Dve pune šake koprive prelijte s pola litra vrele vode, ostavite da odstoji pet minuta, procedite i dodajte šoljicu sirćeta. Umasirajte ovu tinkturu u kožu glave pola sata pre pranja kose.

Izvo: Espreso