Tokom menstruacije, mišići materice se skupljaju i opuštaju kako bi pomogli u izbacivanju nakupljene sluzokože materice. Ponekad ćete osetiti grčeve, što znači da vaši mišići rade. Neke žene takođe mogu iskusiti mučninu, povraćanje, glavobolju i dijareju. Doktori ne mogu sa sigurnošću da kažu zašto neke žene imaju bolne menstruacije, a druge ne. Sledeći kućni lekovi mogu pomoći kod blagih i privremenih grčeva.

1. Tople obloge na stomaku i donjem delu leđa ublažavaju menstrualne bolove. Studije su pokazale da je toplotna terapija (obloge ili pojasevi) jednako efikasna u lečenju menstrualnog bola kao i lekovi za ublažavanje bolova i izaziva manje neželjenih efekata od njih.

Ako nematezagrejavajuće obloge ispunjene vodom, uživajte u toploj kupki ili koristite vrući peškir. Ili možete sami napraviti jastučić za grejanje. Izrežite i zašijte dva komada tkanine, ostavljajući rupu na vrhu. Napunite ga nekuvanim pirinčem i zašijte rupu. Zagrejte na željenu temperaturu u mikrotalasnoj rerni. Nemojte stavljati vrelo na sebe! Pustite da se jastuk ohladi ako je potrebno.

2. Masaža esencijalnim uljima - Kod menstrualnih grčeva može pomoći i masaža u trajanju od oko 20 minuta. Terapija uključuje pritiskanje određenih tačaka dok se ruke masera ​​kreću preko vašeg stomaka, kukova i leđa. Dodavanje eteričnih ulja može imati dodatni efekat.

Studija iz 2018. pokazala je da masaža i aromaterapija mogu smanjiti menstrualni bol. Neka esencijalna ulja koja mogu pomoći su lavanda, pepermint, ruža i komorač.

Možete nabaviti mirisno ulje za masažu sa sličnim sastojcima ili napraviti svoje. Uvek treba da razblažite svoje eterično ulje baznim uljem. Primeri uključuju biljna ulja ili ulja od orašastih plodova, kao što su ulje semenki grožđa ili ulje slatkog badema. Sigurna koncentracija je jedna kap eteričnog ulja po kašičici baznog ulja.

3. Orgazam - Iako ne postoje kliničke studije o direktnom uticaju orgazama na menstrualne grčeve, nauka sugeriše da bi one mogle pomoći. Naime, vaginalni orgazami zahvataju celo telo, uključujući i kičmenu moždinu, što signalizuje oslobađanje neurotransmitera. Vaginalni orgazam može stimulisati mozak da oslobodi neurotransmitere kao što su endorfini i oksitocin. Endorfini mogu smanjiti percepciju bola.

4. Izbegavajte određenu hranu - Tokom menstruacije, dobro je izbegavati hranu i piće koji izazivaju nadimanje i zadržavanje vode, kao što su masna hrana, alkohol, gazirana pića, kofein i slana hrana.

Smanjenje potrošnje ove hrane može pomoći u ublažavanju grčeva i napetosti. Umesto toga, probajte umirujuće (bez kofeina) čajeve od đumbira ili nane ili toplu vodu sa ukusom limuna. Ako vam je potreban šećer, grickajte voće kao što su jagode ili maline.

5. Dodavanje biljnih lekova u ishranu - Ovi prirodni lekovi sadrže antiinflamatorna i antispazmodična jedinjenja koja mogu da smanje kontrakcije mišića i otoke povezane sa menstrualnim bolom.

- Pijte dve šolje čaja od kamilice dnevno nedelju dana pre menstruacije. Studija iz 2012. je dokazala da čaj od kamilice povećava nivo glicina u urinu, što pomaže u ublažavanju grčeva u mišićima. Glicin takođe opušta nerve.

- Kada dobijete menstruaciju, uzimajte 30 mg ekstrakta komorača četiri puta dnevno tokom tri dana. Studija iz 2012. bavila se devojkama i ženama starosti od 15 do 24 godine. Grupa koja je uzimala ekstrakt prijavila je da oseća olakšanje bola, dok placebo grupa nije prijavila ništa.

- Uzimajte 840 mg kapsule cimeta tri puta dnevno tokom prva tri dana menstruacije. Žene koje su uzimale kapsule cimeta u studiji iz 2015. prijavile su manje teško krvarenje, manje bolova, mučninu i povraćanje u poređenju sa placebo grupom.

- Narendajte mali komad đumbira u vrućoj vodi za topli napitak za ublažavanje grčeva. Jedno istraživanje je pokazalo da 250 mg đumbira u prahu četiri puta dnevno tokom tri dana pomaže u ublažavanju bolova. Takođe je zaključeno da je đumbir jednako efikasan kao ibuprofen.

- Konzumirajte 1000 mg mirođije pet dana, počevši od dva dana pre ciklusa. Studija iz 2014. godine dokazala je da je 1000 mg mirođije jednako efikasno u ublažavanju menstrualnih grčeva kao i mefenaminska kiselina.

Zdrava ishrana i redovno vežbanje mogu u velikoj meri sprečiti menstrualne grčeve. Studija iz 2016. na 250 žena otkrila je značajne razlike između menstrualnih grčeva kod žena koje su se pridržavale zdrave ishrane, redovno vežbale i smanjile stres.

6. Dijeta - Generalno, dijeta koja ima za cilj ublažavanje menstrualnih bolova treba da bude bogata vlaknima , povrćem i minimalno prerađenom hranom.

Probajte sledeću hranu:

- Papaja je bogata vitaminima.
- Smeđi pirinač sadrži vitamin B6, koji može smanjiti nadimanje.
- Orasi, bademi i semenke bundeve bogati su manganom koji ublažava grčeve.
- Maslinovo ulje i brokoli sadrže vitamin E.
- Piletina, riba i lisnato zeleno povrće sadrže gvožđe koje se gubi tokom menstruacije.
- Seme lana sadrži omega-3 masne kiseline sa antioksidativnim svojstvima, koje smanjuju otok i upale.

Vežbanje - Ideja da vežbate neposredno pre ili tokom menstruacije može vam biti odbojna, ali vežbanje oslobađa endorfine. Istraživanja pokazuju da je vežbanje efikasno u smanjenju menstrualnog bola i može eliminisati ili smanjiti potrebu za lekovima protiv bolova. Umerena aktivnost kao što je hodanje može biti korisna tokom menstruacije umesto napornog vežbanja.

Izvor: Sensa.story.hr