Ruže se već hiljadama godina unazad koriste u službi zdravlja i lepote, a stručnjaci posebno ističu lekovitost ružinog čaja, piše Lovesensa.

Postoji preko hiljadu različitih vrsta ruže, a mnoge od njih su jestive. Neke imaju sladak, dok su neke gorkog ukusa.

Jedna od prednosti ružinogčaja jeste što sadrži zdrav prirodni kofein. Kofein pomaže u borbi prootiv upala i daje nam energiju, ali kod nekih ljudi može i da izazove anksioznost i visok pritisak. Kofein iz ružinog čaja potpuno je prirodan i blagotvorno utiče na zdravlje, pa lako može zameniti kafu i opasne energetske napitke.

Stručnjaci ističu da ružin čaj podstiče mršavljenje. Ako popijete 500 ml ružinog čaja dnevno, ubrzaćete metabolizam za čak 30 odsto. Preporučuje se da ga pijete pre jela kako bi se smanjio apetit.

 Ružin čaj je bogat antioksidantima i sadrži galnukiselinu i zbog toga se uspešno bori protiv slobodnih radikala i tako smanjuje rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i karcinoma.

Ovaj čaj posebno je namenjen ženama jer su sudije pokazale da uspešno smanjuje menstrualne bolove. Na primer, čaj od pupoljaka i listova galske ruže u kineskoj medicini predstavlja tradicionalni lek koji ublažava bolove u mentrualnom i predmenstrualnom periodu.

Ružin čaj ima i brojne druge benefite kao što su smanjenje stresa, sprečavanje bakterija i infekcija i očuvanje zdravlja jetre.

Vrste ruža koje se najčešće koriste u pripremi čaja su ruža iz Damaska, vrtna ruža i galska ruža. Čaj od ruže može se praviti od svežih latica, pupoljaka i listova, ali intezivniji ukus imaće čaj od sušenih ruža.

Ako pravite čaj od svežih ruža, 2 šolje opranih pupoljaka ruža prelijte sa 700 ml vode i kuvajte oko 5 minuta. Procedite i uživajte.

Ako imate sušene delove ruže, onda ubacite jednu kašiku čaja u šolju ključale vode i ostavite da odstoji oko 20 minuta, pa procedite.

Izvor: Lovesensa