Ono što jedete ili pijete pred spavanje može značajno uticati na kvalitet sna, ali i na vaš metabolizam i kilažu. Čak i dok spavamo, naše telo troši kalorije, a u tome mu možete pomoći sa napicima za detoks ili mršavljenje.

Nutricionista Aleksandra Sedlarević iz nutricionističkog studija "Aleavita" otkriva koje napitke možemo popiti pred spavanje za ubrzanje metabolizma, odnosno dodatno stimulisanje sagorevanja masti i kalorija:

"Pre spavanje mozemo da praktikujemo 1 isceđen limun u 300ml vode, ili da sipamo u vodu kašičicu cimeta, neki drugi citurs, ili kašičica mlevenog lana, kao i biljni čaj."

Njen recept za napitak za mršavljenje pred spavanje sadrži jedan od najzdravijih začina - đumbir. Evo kako da napravite đumbirovu vodu:

"Potreban vam je jedan svež koren đumbira i 1,5 litar vode. Iseckajte đumbir koji ste prethodno dobro oprali pod mlazom mlake vode. Trebaćevam 5 tanjih kolutića korena. U posudu sa vodom stavite kolutiće đumbira pa kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Nakon toga sklonite sa vatre, poklopite pa ostavite neka se ohladi." - otkriva svoj recept nutricionista Aleksandra Sedlarević.

Đumbir sadrži brojne vitamine, minerale, zdrave masti i polifenole koji deluju kao antioksidanti. Njegovu efikasnost za mršavljenje dokazuju i mnoga istraživanja - đumbir sadrži jedinjenja koja se nazivaju gingeroli i shogaoli koja su zadužena za ubrzanje metabolizma.

Zdrav i efikasan proces mršavljenja podrazumeva izbalansiranu i raznovrsnu ishranu, kao i fizičku aktivnost, ali đumbirova voda može biti još jedan od zdravih i prirodnih pomagača da skinete neželjene kilograme.

Napitak sa đumbirom za mršavljenje TikTok/zamansbusykitchen

Izvor: Sensa