Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lekoviti polifenoli štite ćelije i telo od bolesti: evo koja hrana treba što pre da postane deo vašeg jelovnika

Nekoliko istraživanja dokazuje da polifenoli štite telo od pojave i razvoja malignih oboljenja, a evo koja hrana sadrži ove lekovite materije!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Biljke sadrže veliki broj materija koji deluju kao antioksidansi kako bi zaštitili telesne ćelije od slobodnih radikala, a postoje tri osnovne grupe: karotenoidi koji su povezani sa vitaminom A, alil sulfidi u belom i crvenomluku i najveća grupa, polifenoli, koji se nalaze u mnogim namirnicama.

Povezane vesti

Svi polifenoli imaju sličnu prstenastu hemijsku strukturu i dele se u četiri različite grupe zasnovane na broju prstenova i molekula koje su zakačene za te prstenove. Ove grupe se nazivaju fenolna kiselina, flavonoidi, stilbeni i lignani.

Fenolnakiselina uključuje hidroksibenzojevu kiselinu, kao što je galna kiselina koja se nalazi u čaju, te hidroksicinaminska kiselina koja se nalazi u kafi, borovnicama, kiviju, šljivama, jabukama i trešnjama.

Flavonoidi deluju i kao antioksidansi i kao protivupalni agensi, a postoji nekoliko različitih tipova flavonoida: flavoni, flavonoli, flavanoni, izoflavoni, anticijanidini, izoflavoni i katehini. Nalaze se u različitim vrstama namirnica, uključujući voće, povrće, mahunarke, crveno vino i zeleni čaj.

Povezane vesti

Stilbeni uključuju resveratrol koji se u manjim količinama nalazi u crvenom vinu i kikirikiju.

Lignani se nalaze u mahunarkama, žitaricama, pahuljicama, voću algama i pojedinim vrstama povrća.

Ukoliko je vaša ishrana bogata voćem, povrćem, celovitim žitaricama i mahunarkama obezbedićete vašem organizmu različite polifenole koji će doprineti vašem celokupnom zdravlju.

Izvor: Kuhar

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj