Koliko prijatelja imate? Iako nam ovo pitanje deluje kao deo neobaveznog razgovora, prema istraživačima sa Univerziteta Severne Karoline u Čapel Hilu, vaši društveni krugovi su važni za vaše zdravlje kao ishrana i vežbanje. Rezultati pokazuju da nam dobra prijateljstva pomažu da sačuvamo zdravlje.

Istraživači su procenili podatke iz četiri istraživanja stanovništva SAD o socijalnoj integraciji, socijalnoj podršci i socijalnom naprezanju. Zatim su uporedili društvene odnose sa krvnim pritiskom, obimom struka, indeksom telesne mase i sistematskom upalom - četiri ključna markera za rizik od smrtnosti. Rezultati istraživanja (objavljeni u Proceedings of the National Academy of Sciences), ne samo da podržavaju prošla istraživanja koja direktno povezuju društvene krugove sa dužim životom u starosti, već su povezivali društvene krugove sa dobrim zdravljem u ranom i srednjem odraslom dobu.

Pokazuju da socijalna izolacija u mlađem odraslom dobu može da poveća rizik od upala, dok u starosti usamljenost i izolovanost može negativnije uticati na život nego hipertenzija. Ovi rezultati su dovoljan razlog da svi odvojimo trenutak i procenimo svoj društveni život.

Kada su u pitanju vaši prijatelji, idite na kvalitet umesto na količinu. U istraživanju je procenjeno da osobe u srednjem godišnjem dobu imaju bolje zdravlje ukoliko imaju kvalitetnije društvene odnose. Nije bitno koliko imate prijatelja, već kakve su vaše veze sa njima, kako komunicirate, koliko ste povezani.

Ipak, nekim ljudima je teško da uspostave prvi kontakt i ptrošire krug prijatelja. zato je važno da radite na sebi, na onom ešto smatrate slabostima i istaknete svoje dobre strane. U prijateljstvu je važna iskrenost, pa kada osobi koja je vredna vaše pažnje pristupite otvorenog srca, možda ćete imati prijatelja za ceo život. Sa druge strane, koliko kvalitetna i dobra prijateljstva pozitivno utiču da zdravlje, tako ona koja su toksična i negativna mogu da ugroze vaše mentalno i fizičko stanje organizma. Trudite se da se distancirate od ovakvih osoba i stvorite krug dobrih ljudi, onih zbog kojih se osećate sjajno, pozitivno i sigurno.

Izvor: Sensa