Svi volimo ukusnu hranu, zar ne! Ali nije baš sva ukusna hrana i zdrava. Dok zdrava hrana ponekad ima loš ukus, štetna hrana često ima vrlo primamljiv ukus.
Na primer, pomislite da kuvate brokoli na pari. Verujem da već na samu reč brokoli mnogi zakolutaju očima, a da ne govorim o aromi koju ova prekrasna zelena biljka pušta tokom kuvanja. Sasvim sam sigurna da taj miris ni malo nije primamljiv kao što miriše vruć pomfrit ili hot-dog na primer.

A zašto je to tako?

Opravdano možemo reći da to nije naša krivica. Naš mozak sporije procesuira informacije o tome koliko je hrana zdrava, a brže obrađuje informacije o tome koliko će ona biti ukusna i upravo je to jedan od razloga zašto radije biramo nezdrave, a na miris i ukus primamljive namirnice. Biramo nezdrave opcije jer mozgu predugo treba da obradi informaciju da nešto nije zdravo. Zato je važno birati hranu na svesnom nivou i dati mozgu vremena da se uključi u proces odlučivanja o tome šta ćemo pojesti.Jer mi smo se možda već odlučili za čips na primer, a mozak još nije obradio informaciju da se radi o nečem nezdravom.

Druga stvar koja lošu hranu čini neodljivom jesu so i šećer, prženje i veštački ukusi koji obavljaju najveći deo tog posla. Stimulansi, pojačivači ukusa daju hrani neodoljivost i vrlo lako mogu izazvati zavisnost. Aditivi u tako ukusnoj hrani oslobađaju dopamin i hemijski neurotransmiteri šalju signale zadovoljstva našem mozgu koji kaže: „Osećaj je sjajan, hajde još malo... To je biološki odgovor našeg tela koji nam kaže da smo jeli stvari koje su nam potrebne. I to je u redu sve dok znamo na vreme da se zaustavimo. Međutim, aditivi u brzoj hrani potiskuju hormon koji našem telu govori da smo siti i mozak tada biva stimulisan govoreći: „Više ovoga, molićuˮ. Upravo zato nam je teško da prestanemo sa konzumacijom hrane pre nego što ispraznimo činiju.

Upotreba različitih veštačkih dodataka u ishrani je veoma problematična i može dovest do raznih bolesti. Osim gojaznosti tu spadaju i visok krvni pritisak, dijabetes i povišen holesterol!

Nadmudriti želju

Ako vaše telo oseća da mu je na primer potrebno masti, da vapi za šećerom ili soli, birajte hranu koja je prirodnog porekla. Nadmudrite želju birajte inteligentno.
Zapamtite, nezdrava hrana ne samo da šteti zdravlju, već vremenom blokira i percepciju ukusa i drži vas zarobljene u mreži veštačkih aroma i aditiva. Zdrava hrana je vrlo ukusna, raznolika i neograničena i sasvim sam sigurna da prija svakome. Zato, ako još niste počnite odmah da je istražujete. Za početak, napravite pauzu od nezdrave hrane, bar na nekoliko dana i primetite kako vam se senzibilitet za različite ukuse menja.

Izvor: Sensa/Irina Brajčić, edukator zdravlja, IG@irina_brajcic