Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je važno da jedemo organsku hranu: namirnice organskog porekla na pakovanju moraju da imaju ovaj znak

Zašto je značajno u ishrani imati namirnice organskog porekla i kako pametno kupovati zdravu i klvalitetnu hranu...

  Izvor: Foto: PROMO

Dobro nam je poznato da je u neka stara vremena sva hrana bila organska. Ljudi su sami proizvodili ono što su jeli, ili su hranu kupovali od proizvođača u koje su imali poverenja. Negde je i danas to moguće. Međutim, život u urbanim sredinama doveo je do razdvojenosti između onih koji hranu proizvode i onih koji je konzumiraju. Sa druge strane, upotreba raznih hemijskih sredstava u poljoprivredi i stočarstvu, kao i u proizvodnji hrane i nedovoljno informacija o tome kako na duge staze njihovo prisustvo u namirnicama može uticati na zdravlje ljudi, nameće potrebu za hranom koja dolazi iz kontrolisane proizvodnje.

Zbog toga organska hrana postaje sve značajnija.

Zahvaljujući strogim propisima organske proizvodnje dobijaju se proizvodi koji će poštedeti organizam svih nepoželjnih supstanci prisutnih u konvencionalno proizvedenim namirnicama, a doneće bogatiji nutritivni sastav. I ne samo to. Osetiće se pravi miris i ukus hrane koji će nas podsetiti na uslast pojedene obroke na selu.

idea-organic017
Izvor: Foto: Goran Sivački/Mondo

Kako se organska hrana načinom proizvodnje, kvalitetom i sadržajem hranljivih materija razlikuje od konvencionalno proizvedene hrane, tu razliku je potrebno učiniti vidljivom, da biste bili sigurni šta kupujete. Zbog toga proizvod koji je prošao kroz strogi proces kontrole i sertifikacije u skladu sa regulativama od strane sertifikacionog tela mora da sadrži nacionalni znak po kome će se organska hrana razlikovati od konvencionalno uzgojene. Postojanje ovog znaka ponovo uspostavlja vezu između proizvođača i konzumenata i stvara poverenje kod potrošača da obeleženi proizvod ispunjava visoke zahteve kvaliteta.

idea-organic010
Izvor: Foto: Goran Sivački/Mondo

Život u gradu ne mora ujedno da znači i odricanje od zdrave, ukusne i kvalitetne hrane. U Idea Organic prodavnicama očekuje vas veliki izbor organskih namirnica, a ako u užurbanom rasporedu teško pronalazite vreme da lično dođete i obavite kupovinu, na raspolaganju vam je mobilna aplikacija Glovo uz pomoć koje poručene namirnice stižu na vašu kućnu adresu.

Autor: Aleksandra Sekulić, Nutricionista-dijetetičar, stručna saradnica IDEA Organic prodavnica

nutricionista-otkriva-sta-hranom-porucujemo-svom-telu
Izvor: Foto: PROMO

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj