Kako za Sensu piše Jelena Milanović, Access Bars & Body Process Facilitator i kouč, naše telo, mnogo bolje od našeg uma, zna šta mu je potrebno. Ono zna kako da se isceli, kako da se nahrani, kako da se odmori, koji pokret mu je potreban. Međutim, mi smo postali odvojeni od tela, poneseni trendovima „zdrave ishrane” i idealima figura koji nam se nameću kao „must have” u svakoj sezoni. Poneseni režimima ishrane koji su sve rigorozniji, dolazimo do toga da šta god da pojedemo imamo neki problem – ili estetski ili funkcionalni.

Nije svako pravilo dobro za svakoga

Koncept intuitivne ishrane postoji još od sedamdesetih godina prošlog veka, a 1995. godine dve nutricionistkinje Evelin Triboli (Evelyn Tribole) i Elis Reš (Elyse Resch) objavile su knjigu „Intuitivna ishrana”, koja je od tada mnogim ljudima vodič za razvoj zdrave veze između tela, hrane i uma. Ključna stvar u ovom konceptu je slušati potrebe svog tela – što dovodi do zadovoljstva, samopouzdanja i blagostanja – kako kažu autorke. One smatraju da nije problem u nama, već da su nas različiti režimi i dijete doveli do toga da nismo povezani sa svojim telom, jer se hranimo po pravilima i propisima koji možda uopšte ne odgovaraju našim potrebama.Fokus intuitivne ishrane je na ishrani tela, a ne na izgladnjivanju tela. Potrebno je da naučimo da slušamo potrebe svog tela i da obnovimo našu povezanost sa urođenim signalima za glad, žeđ, sitost i ukus hrane. Naše zdravlje umnogome zavisi od naših uverenja o ishrani. Na primer, ukoliko verujemo da možemo biti zdravi jedino ako jedemo organsku hranu, to nam stvara uverenje da ćemo narušiti svoje zdravlje ako jedemo neorgansku hranu. Kako bi bilo da uspostavimo komunikaciju sa svojim telom i da uvek znamo koja je hrana uistinu dobra za nas?

10 principa intuitivne ishrane

Ključna stvar je da ovo nije dijeta. Ovo je način ishrane u kome se navikavamo da slušamo potrebe svog tela. Principi intuitivne ishrane mogu se svesti na sledeće:
1. Odbacite misli o dijeti – Autorke intuitivnog načina ishrane podvlače da su sve dijete neefikasne i da ne postoje dijetetski proizvodi koji vam mogu pomoći u zdravom mršavljenju. Poenta je u odbacivanju misli o dijeti i spoljne kontrole i davanju poverenja svojoj unutrašnjoj kontroli, mudrosti svog tela (zapravo, treba pratiti sopstveni osećaj gladi).
2. Poštujte svoju glad – Održavajte svoje telo biološki nahranjenim odgovarajućom energijom koja mu je potrebna, inače ćete izazvati pregladnjivanje ili prejedanje. Poštujte svoju glad, jer jednom kada pregladnite, svaka namera svesnog i umerenog jedenja je prolazna. Naučite da „čujete” prvi biološki signal gladi, to je most za ponovno obnavljanje poverenja u vaš odnos sa telom i hranom.
3. Budite u miru sa hranom – prekinite borbu sa hranom! Dajte sebi bezuslovnu dozvolu za jelom. Ako branite sebi određenu hranu, to vas može dovesti do intenzivnog osećaja uskraćenosti koji posle prerasta u žudnju. Ta žudnja obično završava prejedanjem i krivicom. Neka hrana postane vaš prijatelj.
4. „Isključite policajca” u glavi – prestanite da mislite da ste dobri ako jedete niskokaloričnu hranu, i da ste loši ako ste pojeli parče čokoladne torte. Vaša unutrašnja kontrola stalno nadgleda da li poštujete nerazumna pravila koja su stvorili novi trendovi ishrane. Prestanak stalnog brojanja kalorija i isključivanje policajca u glavi neophodni su koraci u povratku na intuitivnu ishranu.
5. Otkrijte faktor zadovoljstva – Japanci postavljaju zadovoljstvo kao jedan od ciljeva svog zdravog života. U nameri da poštujemo trendove zdrave ishrane, često previđamo jedan od najvećih darova postojanja, a to je uživanje i zadovoljstvo koje možemo pronaći u iskustvu ishrane. Kada pojedemo ono što želimo u podržavajućem okruženju, osetićemo zadovoljstvo i ustanoviti tačno koja nam je količina hrane potrebna.
6. Osetite svoju sitost – potrebno je da verujete da će vaše telo odabrati hranu koja mu je potrebna, kao i da čujete signale tela koji vam govore da više niste gladni. Napravite malu pauzu tokom jela i osetite kakav hrana ima ukus i da li ste još gladni ili ste siti.
7. Budite ljubazni prema svojim emocijama – prvo shvatite da restrikcija hrane i fizički i psihički može sama po sebi pokrenuti gubitak kontrole, što može izgledati kao emocionalno jedenje. Pronađite nežan i bezbedan način da rešite svoje emocionalne probleme. Nemojte dozvoliti da vam hrana bude izgovor ili uteha za bilo koju emociju. Hrana vam neće rešiti problem, već ćete to rešiti suočavanjem sa izvorom emocija.
8. Poštujte svoje telo – Prihvatite genetski oblik svog tela. Nemojte se upoređivati sa drugima. Poštujte svoje telo da biste se bolje osećali. Teško je odoleti dijetama ako ste previše kritični i nerealni prema svom telu. Svako telo zaslužuje poštovanje.
9. Kretanje/oseti razliku – Zaboravite na vojničko vežbanje. Samo se aktivirajte i osetite razliku. Preusmerite fokus na to kako pokrećete svoje telo, radije nego na to koliko ste kalorija sagoreli vežbanjem. Ako se fokusirate na to kako se osećate tokom vežbanja i koji pokret prija vašem telu, to je ono što čini razliku.
10. Poštujute svoje zdravlje/nežna ishrana – Birajte hranu kojom pokazujete da poštujete svoje telo, a istovremeno se osećate dobro. Zapamtite da ne treba da se hranite perfektno kako biste bili zdravi. Od jedne užine, jednog obroka ili jednog dana nećete postati nezdravi. Važno je ono što jedete konstatno. Računa se napredak, a ne savršenstvo.

Izvor: Sensa/Jelena Milanović