Ishrana s namirnicama negativnih kalorija podrazumeva onu vrstu hrane za čije varenje naše telo potroši više energije nego što same namirnice sadrže kalorija. Oko ovih namirnica se stvorio pravi mit, dižući hranu s "nula kalorija" ili "negativnim kalorijama" u nebo.

Mršavljenje bi bilo izrazito lako ako bismo mogli da ceo dan jedemo ovakve namirnice i da se ne zamaramo vežbanjem za prave rezultate, ali osim kada su u pitanju voda i dijetalna pića, ne postoje namirnice s negativnim kalorijama, tvrdi predstavnica Dijetetička udruženja Teksasa Kimberly Mummus.

Osim hrane koja je napravljena bez kalorija, poput zamene za šećer, gotovo sve namirnice sadrže kalorije. Na sreću svih osoba koje se trude da izgube suvišne kilograme, neke namirnice sadrže vrlo malo kalorija koje se odmah sagore žvakanjem i varenjem. Ali sama zamisao konzumiranja određene hrane koje će nas dovesti u stanje negativnih kalorija jednostavno nije istina, tvrdi Lummus.

Istraživanje: ovu hranu treba da izbegavaju svi koji žele dug život i zdravu starost...

"Neke namirnice zaista zahtevaju više energije kako bi ih naše telo svarilo, ali varenje namirnica s tzv. negativnim kalorijama, kao što su celer ili krastavac, neće značajno uticati na ukupnu potrošnju kalorija ili na trud gubitka težine. Nutricionistički ne bi bilo pametno verovati kako možete da prevarite svoje telo da ono oduzima kalorije", oštro je opovrgnula mit dijetetičarka Lummus.

PageBreak

Koje piće je idealno za mršavljenje

Među namirnicama koje predvode popis negativnih kalorija su jabuke, špargla, cvekla, brokuli, zelje, šargarepa, karfiol, krastavac, beli luk, grejp, limun, mango, zelena salata, luk, spanać, repa ili tikvica.

Dijeta negativnih kalorija zaista bi delovala ako bi se naterali i jeli strahovite puno navedenih namirnica svaki dan i tako poništili unesene kalorije.

Iako se ističu kao čudotvorne namirnice zbog kojih se lako mršavi, prava je istina da su one vrlo zdrave za celo telo i donose mnoge dobrobiti. Odlične su za grickanje jer ublažavaju napade gladi koji su propratna ponuda mnogih dijeta.

Takođe, ovakvom ishranom ispunjavate dnevne potrebe organizma za voćem i povrćem, tj. svoje telo opskrbljujete antioksidansima koji se bore protiv bolesti i osnažuju organizam. Takođe unosite mnogo vlakna, a voće i povrće je bogati rudnik nutrijenata koje dobijate za malo kalorija.

Ako vam je cilj da smršate, započnite s dodavanjem povrća glavnim obrocima, grickajte voće za međuobrok, a kada pravite sendvič, preskočite majonez i tri vrste sira. Umesto toga, nakrcajte ga svežim povrćem i tankom crtom maslinova ulja koje će pokrenuti metabolizam. Naviknite se na zamisao da jedete voće umesto slatkiša za desert.

Ovakvom ishranom nećete smanjiti unos kalorija, nego ćete unositi "pametnije" i zdravije kalorije. Glavna greška redukcijskih dijeta (one sa smanjenim unosom kalorija) je reakcija metabolizma na manje konzumirane hrane - ono misli kako se mora da navikne na manje količine namirnica i umesto trošenja energije koje je unesena hranom i pićem, ono se grčevito trudi da zadrži kalorije u telu. Rezultate ovog koraka često vidite na svojim bokovima i bedrima.

Jedino pravo piće za koje možemo reći da sadrži negativne kalorije je voda. Ne samo da je zdrava i neophodna za život, nego ako zamenite zašećerene gazirane sokove običnom vodom, možete smanjiti unos nekoliko stotina kalorija svakodnevno. Tako je ona idealno piće za mršavljenje.

Gde sve u namirnicama ima svinjskog sala: šta znače "E" oznake u sladoledu...

Samo dve čaše vode pre obroka mogu da doprinesu ranijem osećaju sitosti i mogu da nas spreče u prejedanju. Takođe, istraživanja su pokazala kako konzumacija dovoljne količine vode pozitivno utiče na metabolizam.

Američki institut medicine je donio smernice prema kojima muškarci stari između 19 i 50 godina treba da unose 3, 01 litre vode (12 čaša vode od 250ml), a žene 2, 71 litre (10 čaša vode od 250ml) vode dnevno.

Izvor: Ordinacija