Svima nam se događalo da nakon ručka nastavimo da se prejedamo i pojedemo još i veliku kesicu čipsa, kutiju keksa ili celu čokoladu. I ne moramo da budemo Frojd da bismo shvatili da takvi napadi ne mogu da imaju mnogo veze sa stvarnom, fizičkom glađu i da se u našem organizmu tada javlja žudnja za nekom drugom vrstom hrane - onom emocionalnom.

Dr Dorin Virtju, psihološkinja i klinička terapeutkinja za poremećaje u ishrani, u knjizi "Žudnja za hranom" tvrdi da je emocionalno prejedanje krivac za svaku gojaznost, svako skretanje sa puta uravnotežene ishrane i svaku bolest vezanu za ishranu.

Time se pridružuje sve većem broju naučnika i terapeuta koji već godinama upozoravaju na to da problem sa viškom kilograma i nezdravom ishranom nije samo fizička glad, nego seže dublje u psihu i ne može se rešiti brojanjem kalorija, pa ni promovisanjem zdrave ishrane.

Pogledajte koje su karakteristike emocionalne gladi:

Javlja se naglo - Fizička glad se javlja postepeno, signalima u želucu, emocionalna glad dolazi naglo, kao "napad".

Usredsređena je na specifičnu hranu - Imamo potrebu da jedemo baš određenu vrstu hrane i nijedna zamena nas ne zadovoljava.

Događa se "iznad vrata" - Počinje u ustima i umu. Usta žele da okuse picu ili krofnu sa čokoladom. Intenzivno razmišljamo o željenoj hrani.

Obuhvata automatsko ili odsutno konzumiranje hrane - Kao da tuđa ruka grabi sladoled i stavlja vam ga u usta (automatsko jedenje) ili uopšte niste primetili da ste pojeli celu kesicu keksa (odsutno jedenje).

Nemoguće je odložiti je - Emocionalna glad traži hranu odmah da bi se neugodna emocija ublažila što pre. Povezana je sa uznemirujućom emocijom. Šef je vikao na vas. Sin vam ima problema. Emocionalna glad se javlja u uznemirujućoj situaciji.

Ne jenjava ni kada ste siti - Budući da jedemo da bismo umrtvili neugodna osećanja, a ne da bismo nahranili telo, to često završi prejedanjem.

Podstiče krivicu - Paradoks emocionalnog prejedanja jeste u tome što jedete kako biste se osećali bolje, a tada se kritikujete jer ste jeli keks, kolače... Obećavate sebi da ćete se iskupiti ("Vežbaću, držaću dijetu, preskakaću obroke i tako dalje - sutra").