Torta u tiganju - možda deluje neobično, ali može biti zdravo i ukusno. Donosimo vam recept za poslaticu koja se sprema bez brašna, šećera, sadrži korise i kremat fil, a pritom se nijedna kora ne peče u rerni. Dodatak ovoj torti su suve šljive koje imaju brojne zdravstvene dobrobiti, posebno kada je reč o varenju. Podseća nas i na čizkejk jer se fil sastoji od krem sira blagog ukusa. Možete pripremiti ovu tortu brzo i jednostavno za zaslađenje, ali i kao savršen doručak uz šolju čaja. Sadrži zdrave sastojke, pa možete da je jedete i kao slatkiš dok ste na dijeti.

Recept za tortu iz tiganja

Kora:

  • 1 jaje
  • 100g oljuštenih jabuka
  • 30ml mleka
  • 40 govsene pahuljice
  • 1/3 kašičice cimeta
  • 1/2 kašike praška za pecivo
  • 1 g zaslađivača (zamenjuje 10 gr šećera)

Fil:

  • 170g - blagog krem sira
  • 2 g zaslađivača (zamenjuje 20 gr šećera)
  • 20g suvih šljiva
  • 10g oraha

Priprema:

Suve šljive prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoje 10 minuta, a zatim osušite i sitno iseckajte. Jabuke iseckajte na sitne komade. Stavite kriške jabuke, jaje, mleko, ovsene pahuljice, prašak za pecivo, cimet i zaslađivač u blender. Miksajte dok ne dobijete jedinstvenu smesu.

Podmažite uljem tiganj prečnika 24 cm. Dobro ga zagrejte, sipajte testo i ravnomerno rasporedite po tiganju. Pržite koru na laganoj vatri ispod poklopca, oko 8 minuta na jednoj strani i 4 minuta na drugoj. Okrenite koru pažljivo kako bi ostala u komadu. Ostavite gotovu tortu da se ohladi i isecite na 4 dela.

Za fil pomešajte sveži sir sa zaslađivačem dok ne postane glarka i kremasta smesa. Sastavljanje torte: kora, fil, rasporedite komadiće suvih šljiva, pa stavite koru, pa tako sve dok ne potrošite sastojke, završite sa filom. Po vrhu pospite tortu seckanim orasima i uživajte.

Izvor: Sensa