Sastojci:

  • 225 grama crne čokolade
  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 125 grama maslaca
  • 500 gr zamrznutog kesten pirea
  • 2 kašike ruma

Za preliv:

  • 100 grama crne čokolade
  • 250 mililitara pavlake za šlag
  • nekoliko kapi ekstrakta od vanile

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

2. Odvojite belanca od žumanaca i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli umutite belanca u sneg. U drugoj posudi umutite žumanca, kesten pire i maslac.

3.U smesu lagano dodajte polovinu snega od belanaca, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte te u smesu dodajte i ostatak snega.

4. Kalup za tortu premažite maslacom ili obložite papirom za pečenje pa smesu sipajte u kalup.

Pecite tortu od 40 do 60 minuta.

Napomena: Torta mora ostati nešto mekša u sredini pa ako koristite trik s čačkalicom kako biste proverili da je li torta pečena - čačkalica u ovom slučaju ne treba da bude čista.

Tortu izvadite iz kalupa pustite je da se hladi, a vi pripremite glazuru.

5. Izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Prelijte pavlakom, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od vanile i mešajte dok ne dobijete jednobojnu, smeđu smesu.

6. Dok je smesa još vruća prelijte je preko torte, dekorišite kestenjem u čokoladi ili karamelu.

Izvor: Zadovoljna