Ukoliko vodite računa o zdravlju i na dijeti ste ili jednostavno želite da smanjite unos kalorija i šećera, zdrava, veganska i  hrskava užina od pirinča biće prava poslastica za vas, a uz to je i vrlo zasitna.

Ova poslastica je bez glutena i pravi se od sirupa od smeđeg pirinča, potpuno prirodnog zaslađivača bez fruktoze i pogodna je za one koji pokušavaju da smanje unos šećera ili su na dijeti. Sirup od smeđeg pirinča je odličan, jer je njegova gusta i lepljiva tekstura savršena za vezivanje ovih oštrih "pločica".

U kombinaciji sa oštrim žitaricama smeđeg pirinča, kokosovim uljem, koje je vrlo zdravo i prstohvatom morske soli, ova poslastica od par sastojaka ima neodoljivo slatkast i bogat ukus.

Sastojci:

  • 2/3 šolje smeđeg pirinčanog sirupa
  • 1/4 šolje kokosovog ulja
  • 1 supena kašika morske soli
  • 4 šolje smeđih pirinčanih pahuljica
  • malo ekstrakta vanile

Priprema:

Spojite kokosovo ulje i sirup od smeđeg pirinča u šerpi na srednje jakoj vatri i pustite da smesa proključa. Kuvajte jedan minut, a zatim sklonite sa ringle i umešajte ekstrakt vanile i so. Sipajte žitarice u veliku posudu za mešanje i pomešajte sa kuvanom smesom sirupa, dok žitarice ne budu dobro upile smesu. Stavite sve na pleh i obložite ga papirom za pečenje da biste sprečili lepljenje, a zatim prebacite pripremljene žitarice u pleh. Stavite dodatni komad papira za pečenje preko žitarica, da vam ruke ne bi bile lepljive, a zatim pritisnite jako, da bi ste žitarice čvrsto utisnuli na dno pleha. Što jače pritiskate, to bolje. Stavite smesu u zamrzivač da se hladi 45 minuta, a zatim izvadite pleh i stavite na sobnu temperaturu. Nasecite i poslužite!

Izvor: Sensa