Urme, suvo grožđe i kokosovo brašno upotpuniće čuvene "jabuke u šlafroku".

Sastojci:

  • 1 velika ili 2 manje jabuke (ili po želji - koliko ćete pojesti)
  • 4 veće sveže urme potopiti u 50+ ml vode (ako je više vode biće ređi fil) pustiti da odstoji bar sat vremena da urme potpuno omekšaju
  • 1-2 supene kašike kokosovog brašna ili ljuspica
  • 10-15 zrna suvog grožđa

Veganska obrok salata za svaki dan: zdrav i lagan obrok sa pirinčem i crnim pasuljem (RECEPT)

Priprema:

Jabuke iseći na krugove, na ploške debljine oko 3 milimetra. Pažljivo izvaditi sredinu, gde su semenke.

Urme izblendirati sa vodom u kojoj su se namakale - treba da bude gustine kao ređi džem. Poređati na tanjir ploške od jabuke, namazati izmiksanim urmama u tankom sloju. Zatim staviti po 3-4 grožđice na svaku plošku, pa zatim svaku plošku prekriti prstohvatom kokosovog brašna ili kokosovih ljuspica. Servirati i konzumirati odmah.

Ukoliko želite još malo da se poigrate s dekoracijom, budite slobodni da dodate sezonsko voće, kao što su sekcane jagode, maline i slično (prema ukusu).

Ukoliko ovako namazane ploške poređamo jednu na drugu, može da se formira i u oblik male tortice - do najviše 4 u jednoj tortici. Tada ih je potrebno dodatno seći (kao tortu) radi lakše konzumacije.

Lekoviti napitak koji obara krvni pritisak: ukusan čaj čisti krve sudove bolje od lekova (RECEPT)

Ako jabuke u šlafroku treba da budu ceo obrok, najbolje je da to budu 3-4 veće jabuke, a količine ostalih sastojaka prilagodite. Ovakvu hranu uglavnom možete jesti do pune sitosti. Puna sitost znači da je 1/3 želuca popunjena čvrstom hranom, dok je 1/3 popunjena tečnošću, a 1/3 je prazna.

Kada govorimo o voćnoj hrani, slobodno popunite i do 2/3 želuca sočnim voćem, i budite sigurni da ćete imati odlično varenje. Sve ovo važi samo kada govorimo o tome da voćne obroke jedete na prazan stomak, a prazan stomak znači da niste jeli najmanje 3 sata pre voćnog obroka, s tim da je prethodni obrok bio pravilno kombinovan i svaren. Najsigurnije je voćne obroke jesti na potpuno prazan stomak - ujutru, nakon buđenja kada osetimo prvu glad.

Više o ovoj temi saznajte na Sensa predavanju„Svesnom ishranom do životnih promena" 16. marta od 18-20h, u GO Stari Grad, uz medijsku podršku Sensa magazina. Predavanje vodi Margareta Vesna autor knjige Presna hrana za početnike. Dobrodošli, ulaz je slobodan.

Izvor: Lovesensa