Dobre radne navike su važne kako biste postigli uspeh na poslu i napredovali, ali pored ispunjavanja obaveza i radnih zadataka, nemojte zaboraviti na zdrave navike. I na radnom mestu možete učiniti puno za svoje zdravlje uz kvalitetnu rutinu i dobru organizaciju. Uz usvajanje određenih navika, kao što su vežbanje, zdravija ishrana i organizovanje pauze, možete se osećati srećnije, produktivnije i zadovoljnije. Zdrave navike može biti teško razviti i zadržati, ali su vredne truda i donose dugoročnu korist.

Predlažemo vam 5 navika koje možete da praktikujete na poslu, a pozitivno će uticati na zdravlje, raspoloženje i produktivnost:

1. Pravilo 30 – 3 - Ukoliko dugo sedite, isprobajte pravilo 30-3 koje će pomoći da se aktivirate na pauzama. Kreirajte podsetnik na telefonu koji će vas na svakih 30 minuta podsećati da ustanete i hodate naredna 3 minuta. Osim što ćete aktivirati telo, ispraviti leđa i podstaći cirklulaciju, odvojićete pogled od računara, možete razbistriti misli i odmoriti oči.

boom box_467696786.jpg
Shutterstock 

2. Office joga na stolici - Bol u vratu i ukočenost su obično posledice dugog sedenja svakog dana. Kako biste smanjili bolove u kičmi i vratu, iskoristite pauzu za vežbanje joge na stolici. Blagotvorno deluje na zdravlje, poboljšava držanje, podiže raspoloženje i energiju, poboljšava disanje i fokusiranost, smanjuje stres. Pronađite na internetu joga poze koje možete da praktikujete u kancelariji i učinite nešto dobro za svoje telo i um.

3. Pravilo 20-20-20 za odmaranje očiju - Da biste rasteretili oči od gledanja u ekran, isprobajte takozvano pravilo 20-20-20. Na svakih 20 minuta trebalo bi da napravite pauzu od 20 sekundi, tako što ćete da odmaknete oči od ekrana i usmerite pogled u daljinu, prema nečemu što je udaljeno najmanje 20 stopa (6 metara). Preporučuje se da gledate kroz prozor.

boom box ovsene pahuljice000003.jpg
Promo 

4. Zamenite peciva iz pekare i grickalice zdravim obrokom - Nedostatak vremena često uzrokuje da na poslu jedemo brzu hranu, slatkiše, grickalice ili peciva. Umesto toga, isprobajte Boom Box ovsene kaše koje su 100% biljnog porekla i razvijene su u konsultaciji sa nutricionistima. Kremaste Boom Box kaše dolaze u 9 kombinacija ukusa, od čokolade, orašastih plodova do voća. Možete ih jesti i tokom posta ili ako birate veganski način ishrane. Vaš hranljiv, kvalitetan i ukusan obrok biće spreman za samo 2 minuta, a savršeno se kombinuje sa Boom Box biljnim mlekom.

boom box ovsene pahuljice000005.jpg
Promo 

5. Smanjite unos kofeina - Pri padu energije, pospanosti i nedostatku koncentracije, mnogi se opredeljuju za šoljicu kafe. Preterana konzumacija kofeina nepovoljno utiče na zdravlje, pa možete izabrati zdravije alternative za razbuđivanje. Umesto da posegnete za još jednom šoljicom kafe na sredini radnog vremena, isrobajte zlatno mleko sa kurkumom, vodu sa limunom, rooibos čaj ili smuti od banane.