U školi su nas učili da je imunitet sposobnost tela da se brani od štetnih mikroorganizama i virusa. Sastavni delovi imunološkog sistema se prilagođavaju svakoj novonastaloj bolesti i imaju sposobnost generisanja imuniteta specifičnog za pojedini patogen. Prirodni imunitet je prirodna otpornost organizma koja se stiče rođenjem. On osigurava otpornost putem fizičkih, hemijskih i ćelijskih mehanizama.
Iako je standard čoveka u 21. veku sve bolji, informacijski i tehnološki sve jači, naša prirodna homeostaza je narušena i podložna transformacijama. Na tržištu je sve više čarobnih formula za zdraviji i dugovečniji život. To je nešto što uvek nađe svog kupca koji želi da ostane doživotno zdrav i mlad. Međutim, apsolutno zdravlje ne postoji. Postoji prirodna homeostaza u kojoj je bolest deo prirodnog sklada i ravnoteže koji čine život. Čarobni napitak za imunitet ne postoji. Postoje pomagala koja mogu, uz skladan i zdrav način života, da doprinesu balansu i podignu, odnosno, očuvaju naš imunitet. Uglavnom na imunitet pomislimo tek kada smo bolesni. Kada nismo, smatramo to zdravlje normalnim stanjem. Pad imuniteta i pojava bolesti je kao alarm koji nas podseća da treba da se vratimo korenima, suštini, sebi.

Hrana i suplementi

Ehinacea, đumbir, vitamin C, maslačak, reiši pečurke, čičak – sve ovo su izuzetni dodaci koje nam je majka priroda dala na korišćenje. Oni su često dostupni i laki za upotrebu, a deluju dobro na naše celokupno zdravlje. Isto tako, treba biti obazriv i ne koristiti ih preterano. Svako preterivanje ne donosi boljitak našem telu. Unošenje dovoljne količine antioksidansa u telo putem ishrane veoma je značajno za dobar imunitet. Antioksidansi u našem telu deluju kao čistači slobodnih radikala čime sprečavaju ili popravljaju već nanetu štetu, tako što blokiraju put slobodnim radikalima. Oni su deo vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka. Nalazimo ih u raznim prehrambenim namirnicama. U antioksidanse ubrajamo vitamine A, C i E, koenzim Q10, selen i cink, karotenoide, polifenole, glutation, L-cistein, L-karnitin, melatonin, pycnogenol i allium sativum.
Prirodni antioksidansi koji deluju na jačanje imuniteta možemo naći u različitim namirnicama i sve ih možemo uvrstiti u svakodnevnu ishranu – jagode, luk, brokoli, crno grožđe, maslinovo ulje, crveni grejpfrut, šargarepa, bundeva, lubenica, kakao, agrumi, crveni kupus, paprika, kelj, spanać, đumbir, crvena repa, orah, lešnik, semenke suncokreta.
Delovanje antioksidansa poznatog kao vanćelijska superoksidna dismutaza ili EcSOD postaje sve značajnije imunološki. Ovaj moćni antioksidans lovi štetne slobodne radikale, štiteći tkiva i pomaže u sprečavanju bolesti. Pojačana aktivnost EcSOD sprečava oksidativni stres i oštećenja koja su od suštinskog značaja za razne patologije bolesti. Naši mišići ga prirodno stvaraju, izlučuju i puštaju u telo kako bi se omogućilo vezivanje za druge vitalne organe. Njegova proizvodnja se poboljšava kada vežbamo.
Smanjenje ovog antioksidansa je primećeno kod nekoliko bolesti, uključujući akutnu bolest pluća, ishemijsku bolest srca i zatajenje rada bubrega. Pad EcSOD je takođe povezan sa hroničnim stanjima kao što je osteoartritis. Istraživanja sugerišu da čak i jedna sesija vežbanja povećava proizvodnju ovog antioksidansa. Redovnim, kvalitetnim i umerenim vežbanjem stvarmo korist za naše celokupno zdravlje i imunitet.

Šta čini dobar imunitet?

Imunitet je nešto veoma jednostavno, ali celovito. On, pre svega, podrazumeva kvalitet i brigu o ishrani – kako se hranimo, koje namirnice unosimo u svoje telo, kako žvaćemo i varimo te iste namirnice.
Podrazumeva i negu tela – koliko brinemo o telu, koliko i kako vežbamo, da li telo iscrpljujemo ili vežbamo dozirano, da li redovno hodamo i boravimo na otvorenom, koje vrste materijala nosimo na sebi, čime telo negujemo i tretiramo, kako brinemo za svoju okolinu i društvo u kome živimo.
Kakva smo osoba? Da li nam treba društvo ili smo skloni osamljivanju, da li smo nasmejani, vedri, pozitivni ili ne? Oni optimističniji i vedriji imaju bolji imunitet i otporniji su na bolesti.
Kako dišemo – da li su kvalitet našeg daha i njegova dubina dobri?
Svi ovi navedeni faktori veoma su važni u izgrađivanju dobrog imuniteta.
Nikako ne smemo zaboraviti da mi ne postojimo izolovani na ovoj planeti. Deo smo velike zajednice ljudi i naš odnos prema toj zajednici utiče i na naše zdravlje. Kvalitetan odnos prema svom zdravlju nam omogućava da se bolje odnosimo i prema drugima i da budemo doprinos imunitetu cele planete.

Poruke tela

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, promene koje se dešavaju u našem telu pre pojave prvih simptoma odražavaju se na vibracijskom, energetskom nivou, a tek kasnije, kroz promenu pH krvi, dovode do promene na organima, nakon čega se pojavljuju simptomi. Nažalost, ne slušajući svoje telo, savremeni čovek tek načuje njegov govor onda kada se pojave prvi simptomi bolesti ili kada nam to pokažu pretrage i dijagonoza lekara. Do tada kao da nismo želeli da čujemo šta nam telo govori. Treba da naučimo da čujemo poruke svog tela i da razumemo njihova značenja. Anksioznosti, uznemirenosti, depresija i tuga su ponekada prvi simptomi kojima narušavamao našu prirodnu homeostazu – naš prirodni imunitet. Ukoliko simptome bolesti lečimo isključivo lekovima, to je kao da zatrpavamo ormar novim stvarima, oblačimo ih, a nismo se istuširali.
Život je trening, mi samo treba da vežbamo i trudimo se da svaki sledeći put tačku bolje izvedemo.

Izvor: Sensa/Dr sc. Tamara Ratković, profesor, Univerzitet Singidunum, MK & bodyART internacionalni edukator