Zamislite da se prema svom telu odnosite sa istom nežnošću i pažnjom koje osećate prema malom detetu ili kućnom ljubimcu. Ako na taj način prihvatimo svoje telo, ono će u našem mozgu aktivirati područja koja su povezana sa srećom, zaljubljenošću i osećanjem jedinstva sa svime što nas okružuje.

Priroda sadrži sve odgovore, ali da bismo se povezali sa prirodom prvo je potrebno da se povežemo sami sa sobom, a sve možemo ako volimo život. Povezivanje s mudrošću svog tela možete olakšati i ubrzati jednostavnom vežbom.

1. Smestite se udobno na nekom mirnom i tihom mestu i zatvorite oči. Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite kroz nos, opuštajući telo.

2. Fokusirajte se na onaj deo tela u kojem osećate nelagodnost ili napetost. Ništa ne pokušavajte da uradite, samo budite tu i registrujte šta se dešava na tom mestu. Osećaj nelagodnosti jeste poruka pomoću koje naše telo pokušava da stupi u kontakt sa nama, ali mi takve poruke često ignorišemo, potiskujemo, ili naprosto pokušavamo da ih ugušimo analgeticima. (Ukoliko u vašem telu nema nelagodnosti, nastavite vežbu tako što ćete se fokusirati na prijatne telesne osećaje.)

3. Upitajte deo tela u kojem osećate nelagodnost šta mu je potrebno da bi mu bilo bolje. (Ili upitajte kompletno telo šta mu je potrebno za postizanje optimalnog zdravlja.)

4. Sada naprosto usredsredite pažnju na reakciju svog tela. Možda ćete začuti odgovor u glavi, ili će vam telo preko nekog osećanja ili slike predočiti šta mu je potrebno. Na primer, možete videti sebe kako šetate, kako plešete, kako ležite na travi ili kako vas neko masira... Možete osetiti iznenadnu žeđ ili potrebu za određenom vrstom hrane, ili vam jednostavno može doći da prasnete u smeh ili da briznete u plač. Otvorite se i prihvatite sve što vam dođe.

5. Kada zaključite da ste došli do kraja procesa, usmerite energiju ljubavi ka čitavom telu, a naročito ka onom delu u kojem ste osećali nelagodnost i zahvalite se svom telu što je razgovaralo sa vama.