Poznata je izraka: Zdrava jetra - zdravo telo! Jetra je najznačajniji organ za detoksikaciju i predtsavlja "labaratoriju organizma, a kako bismo sačuvali njeno zdravlje, važno je da iz ishrtrane izbacimo sledeće namirnice, piše Lovesensa.

Masna brza hrana ne zaslužuje da bude deo vašeg jelovnika. Konzumiranjem hrane koja sadrži visok procenat zasićenih masnoća (burgeri, pomfrit) ugrožava funkcionisanje jetre. Može da izazove upalne procese u telu, a često može biti okidač i za cirozu jetre.

Treba ograničiti i unos šećera, jer često konzumiranje slatkiša može uzrokovati bolest poznatu kao masna jetra. Jedan od zadataka jetre jeste da šećer pretvori u mast, a kada unosimo previše šećera dolazi do nagomilavanja viscelarne, unutrašnje masnoće koja uzrokuje razna oboljenja.

Istraživanja su pokazala da preteran unos soli uzrokuje fibrozu jetre. Obratite pažnju na to koliko solite hranu, ali pazite i na skrivene soli koje sadrže grickalice i brza hrana.

Stručnjaci za zdravlje preporučuju čašu vina dnevno, ali svako konzumiranje alkohola preko te mere može biti pogubno po zdravlje i okidač je za cirozu jetre.

U mnogim grickalicama skrivene su soli, šećer i masnoće. Kako biste sačuvali zdravlje jetre zamenite čipseve i prerađenu hranu voćem ili orašastim plodovima.

Izvor: Lovesensa