Ravnoteža hormona je izuzetno važna za zdravlje, posebno kada je reč o organizmu žene. Kada hormoni funkcionišu zajendo u delikatnoj simfoniji, osećamo se bolje, raspoloženije, zdravije i energičnije. Zato je važno da, bez obzira da li imate problema sa hormonima ili ne, radite na njihovoj ravnoteži i uspostavite balans kroz određene navike.

Ginkolog i stručnjak za keto ishranuDžejm Siman daje tri univerzalna saveta za zdravlje i balans hormona koja svi mogu da primene, a zapravo ih retko ko spominje:

1. Izgradnju mišića - "Ako želite da uspešno ostarite, morate se usredsrediti na mišiće", izjavljuje doktorka. Vežbanje i zdrava mišićna masa pomaže kod hormonske disfunkcije. Znamo da je mišićna masa važna za dugovečnosti i zdravlja, ali prema doktorki, ona je jednako važna za metaboličko i hormonsko zdravlje.

"Većina ljudi misli o mišićima kao o estetskoj stvari, ali nije. To je endokrini organ. On bukvalno luči hemikalije koje razgovaraju sa vašim mozgom i srcem", objasnila je Džejm Siman za mbg. Istraživanja pokazuju da izgradnja mišića može da održi osnovnu brzinu metabolizma i pozitivno utiče na regulaciju hormona. Takođe, trening snage može povećati nivoe određenih hormona koji čine da imate više energije.

"Samo bih volela da žene prihvate trening snage! Potrebno je da imate samo 30 minuta u teretani. Ako dižete tegove na pravi način, to je prilično dobar kardiovaskularni trening." - objašnjava ginekolog Džejm Siman.

2. Kvalitetan san - Verovatno ne moramo da vas podsećamo da nedostatak sna može značajno narušiti ravnotežu hormomna. Na primer, imate više nivoe grelina i niže nivoe leptina kada imate loš san, što znači da ste manje zadovoljni i povećan vam je apetit. "Upadate u energetsku krizu; vaš kortizol je poludeo", dodaje Siman, zbog čega biste mogli posegnuti za manje zdravom hranom koja povećava nivo šećera u krvi. Kada ste neispavani, gladniji ste, više vam se jedu slatkiši i brza hrana. Pored toga, kada nemate kvalitetan san, snižava se niso seratonina i dopamina (hormona sreće). Dajte sve od sebe da održite dobru higijenu sna. Doktorka savetuje da usled nesanice radite vežbe dubokog disanja koje vam mogu pomoći da se umirite i lakše utonete u san.

3. Dajte prioritet mentalnom zdravlju - Kao i san, loše mentalno zdravlje može uticati na telo. Ne zaboravimo da kortizol, zloglasni hormon stresa, može dovesti do povećanja insulina, što onda negativno utiče na vaš metabolizam glukoze. Posledica toga jeste da ćete poželeti više šećera, ugljenih hidrata i slatkiša. Visoki nivoi kortizola može negativno uticati na vaš san, što samo produžava ciklus hormonske disfunkcije.

"Morate da izdvojite delove svog dana da negujete svoje mentalno zdravlje, svoj parasimpatički nervni sistem", kaže Siman. Na primer, ona posvećuje nekoliko trenutaka svog dana vežbama disanja: "Možete to da uradite apsolutno bilo gde. Možete to da uradite u svom automobilu, možete ići u toalet... Ako to uključite u svoje svakodnevne rituale, možete samo da budete otporniji."

OVDE saznajte kako možete da uradite određene vežbe disanja.

Napomena: Ukoliko imate problema sa hormonima, neophodno je da se konsultujete sa stručnjakom.

Izvor: Sensa