Uobičajeno je da treneri i instruktori kažu da je podrhtavanje mišića u nekoj vežbi ili pozi znak da mišić jača i „radi“. Međutim, pre izvesnog vremena jedan kratki video, koji je osporio ovakav, stav postao je viralan na Tik Tok-u. U kratkom snimku korisnik postavlja pitanje da li je normalno da se noge tresu i podrhtavaju tokom časa pilatesa. Ubrzo je stigao odgovor instruktorke pilatesa Nore Mijers: „Ako ti se mišići tresu, zaustavi se, samo stani.“ Video je imao preko 2.5 miliona pregleda i preko 1000 komentara. Mnogi su bili iznenađeni savetom instruktorke i podelili su svoja iskustva kojima je zajedničko da su im instrukltori pilatesa, barre pilatesa, plesa, fitnesa i joge govorili da je podrhtavanje dobro i da se napregnu još malo i proguraju kroz neprijatnost. Neki su opet otkrili da ih je takvo „probijanje granica“ dkoštalo pokidanih ligamenata. Drugi komenatri su opet išli u drugom pravcu. Ono što je bilo očigledno je postoje nejasnoće vezane za ovu temu, pa se tako nameće i pitanje:

Podrhtavanje mišića: DOBRO ILI LOŠE?

Mišići podrhtavaju tokom vežbanja ili fizičkih napora iz dva razloga kako objašnjava Metju Aćeta sportski psiholog: prvi razlog je taj što su mišići umorni ili pokušavaju da urade nešto po prvi put kao što su podizanje veće težine ili novi pokret. U oba slučaja podrhtavanje je znak da naš nervni sistem pokušava da angažuje više mišićnih vlakana da se zadatak obavi. „Kako se mišićna vlakna umaraju tokom vežbe, vaše telo mora da ih sve više stimuliše što zahteva veću aktivaciju motoričkih neurona“, objašnjava Aćeta. „Uzrok podrhtavanja i trzanja mišića su impulsi koji putuju kroz nervni sistem i do neuromuskulatornih spojnica kako bi izveli zadatak.“
Ako pokušavate da izvedete neki novi pokret, očekivano je da iskusite podrhtavanje: „Kada telo dobija novi stimulus, to zahteva aktivaciju novih mišićnih vlakana i neuromuskulatornih spojeva,“ objašnjava Aćeta. Trzanje i podrhtavanje je zuobičajeno dok se telo i mišići ne naviknu na novi stimulus.
Razlog za svoj savet da se prekine sa pokretom ili naporom koji izaziva podrhtavanje, instruktorka Nora Mijers nalazi u fiziologiji. „U tom trenutku telo vam šalje signal da se mišić umorio,“ i dodaje da mišić može i da se trza ukoliko nismo anfgažovali odgovarajuću grupu mišića, pa telo pokušava da kompenzuje pokret što dovodi do trzanja i grčeva..

Da li treba prekinuti sa vežbom ukoliko mišići počnu da podrhtavaju?

Ovo svakako nije nešto što treba da ignorišemo, ipak ne znači ni da treba da prekinemo sa treningom. Prema rečima Metju Aćete, podrhtavanje bi trebalo da protumačimo kao „žuto svetlo“ na semaforu: „Podrhtavanje mišića je signal da treba da usporimo i, možda, napravimo kraću pauzu tokom treninga.“ Sa ovom analogijom se složila i instruktorka pilatesa Mijers: „Telo vam na ovaj način poručuje da se zaustavite tu gde ste.“ Povrede i problemi nastaju onda kada vebači nastave i zalete se kroz „crveno svetlo“ koje označava da je došlo do potpunog iscrpljivanja i preoterećenja mišića. Dakle, podrhtavanje i trzanje mišića nije znak da prekinemo sa treningom i odemo kući, već da usporimo i damo mišićima šansu da se odmore.

Šta se dešava kada „probijamo“ granice izdržljivosti mišića?

Ukoliko nastavimo sa daljim naporima čak i kada nam telo pošalje jasne signale de je već previše stimulisano, možemo očekivati psihološke i fizičke posledice. „Nastavak izlaganja prevelikom naporu i nakon podrhtavanja može da uzrokuje oštećenja mišićnih vlakana i produžene upale“ objašnjava Aćeta. Ovo zauzvrat dovodi do povećanog rizika od istegnuća zglobova i mišića, posebno ako telu ne dozvolimo da se odmori između treninga i ponavljanja tokom vežbanja. Bolovi, upale, istegnuća nas mogu odvratiti od vežbanja: ukoliko dajete na treningu više nego što možete danas – sutra možete oklevati da se pojavite na času pilatesa ili u teretani.

Preporuka za vežbače

U skladu sa ovim što znamo, ubuduće tokom treninga možete uraditi sledeće: kada osetite podrhtavanje ili trzanje mišića uđite u neku laganiju pozu ili uradite vežbu koja nameće manje opterećenje mišićima. Na primer, ako osetite podrhtavanje u izdržaju sumo čučnja sa podignutim petama, možete spustiti pete ili podići zadnjicu malo više kako biste umanjili opterećenje mišića nogu. Priznajte sebi i prihvatite da vaše telo trenutno ne mođže da uradi još 10 ponavljanja već maksimalno tri i poštujte to ograničenje.
Zaključak je da prepoznamo signal koji nam mišić šalje i da mu damo šansu da se odmoti i oporavi. „Probijanje“ kroz granice bola i izdržljivosti nije preporučljivo i podrhtavanje ne znači pod obavezno da mišić napokon „radi“, jer on je bio u pogonu sve vreme i došao je do svog trenutnog maksimuma.

Izvor: Sensa