Ukoliko vam je za pripremu jela potrebna tahini pasta, možete da je spremite od susama u svojoj kujni - brzo i jednostavno. Jednom kada je napravite, može stajati i po mesec dana u frižideru, pa ako ga često upotrebljavate, napravite odmah veću količinu. Tahini je istočnjački začin od prepečenog mlevenog susama. Služi se sam kao namaz, ali može biti glavni sastojak humusa, baba ganuša i alve. Koristi se u kuhinjama Levanta i istočnog Mediterana, Južnog Kavkaza, Balkana, Južne i Centralne Azije, ali i u delovima Rusije i Severne Afrike. Susamova pasta takođe se pod drugim nazivom koristi u nekim istočnoazijskim kuhinjama. Susam se prvi put pominje pre 4000 godina, dok se tahini pominje kao sastojak humusa u receptu anonimnog arapskog kuvara iz 13. veka.

shutterstock_1601260549.jpg
Shutterstock Recept za domaću tahini pastu

Sastojci

  • 200 g oljuštenog susama
  • 20 ml maslinovog ulja – zavisi od željene gustine
  • so – prema ukusu
shutterstock_2271557759.jpg
Shutterstock Recept za domaću tahini pastu

Priprema

  1. Susam stavite na vreli suv tiganj i lagano ga tostirajte na srednje jakoj vatri - susam lako i brzo može pregoreti pa ga neprestano pazite i mešajte kako vam se to ne bi dogodilo i kako tahini na kraju ne bi imao gorak ukus zbog par pregorlog susama.
  2. Kada većina susama poprimi zlatnosmeđu boju, sklonite tiganj s vatre i istresite susam u električnu seckalicu. Dodajte dve kašike maslinovog ulja u susam i usitnite. Povremeno zaustavite seckalicu, ostružite sesam sa zidova kako bi se sve ravnomerno usitnilo.
  3. Kada se sezam pretvori u gust krem (nakon 90-120 sekundi), možete dodati po još maslinovog ulja. S njim regulišite njegovu gustinu. I to je to. Pred kraj doterajte pastu - dodajte soli i možete ga odmah koristiti kao namaz ili pak preručiti u teglu i držite u frižideru.

BONUS VIDEO:

Pečeni krompir Instagram/ somethingnutritious

Sensa/Z.A.