Već znamo da je Japan jedna od zemalja sa najdugovečnijim ljudima na svetu, a jedna od čuvenih plavih zona, u kojima ljudi često žive duže od 100 godina jeste upravo u Zemlji izlazećeg sunca.
Ali šta je tajna Japanaca za duži život? Nutricionistkinja i stručnjakinja za dugovečnost Mičiko Tomioka otkrila je za CNBC koju hranu Japanci jedu skoro svakodnevno i koja ima neverovatne prednosti.
„Kada sam se kao odrasla osoba preselila u SAD, bilo mi je teško da se prilagodim kulturi brze i prerađene hrane. Bila sam zauzeta mama koja mnogo radi i često sam se razbolevala zbog ishrane. Kada sam postala nutricionista, odlučila sam da svoj rad usmerim na deljenje japanskih navika u ishrani“, napisala je Mičiko Tomioka za citiranu publikaciju.
„Svaki put kada se vratim u Japan, zadivljena sam vitalnošću starijih ljudi u mojoj zajednici. Tajne njihove dugovečnosti su svesno jedenje i čuvanje Ikigaija, japanskog koncepta koji se prevodi u pronalaženje svrhe u životu“, kaže nutricionistkinja.
Ovo je 8 namirnica za dugovečnost koje Japanci jedu svakodnevno:
Match ili mača čaj
„Moja 99-godišnja tetka počinje dan matcha čajem, kao i ja“, kaže Mičiko.
Matcha ili mača jeste fini prah zelenog čaja, poznat po mnogim prednostima. Sadrži vitamin C, vitamin B, vlakna i proteine, kao i polifenole sa antiinflamatornim dejstvom. Ta jedinjenja su bogata antioksidansima, supstancama koje štite ćelije.
Fermentisana hrana
Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (pasta od fermentisane soje, koja se često dodaje u supe), natto (fermentisana soja) i nukazuke (fermentisano povrće od pirinčanih mekinja).
Fermentisana hrana je bogata probioticima, koji pomažu varenju i apsorpciji hranljivih materija. Korisna je svaka vrsta fermentisane hrane, uključujući i one iz srpske kuhinje: kiseli kupus, kiseli krastavci, jogurt, kiselo mleko i kefir.
Morske alge
U Japanu, morske alge, poznate kao kaiso, nalaze se u mnogim jelima.
Ovaj aromatičan i održiv sastojak ima brojne nutritivne prednosti, nizak sadržaj kalorija i bogat je vlaknima. Sadrži brojne vitamine i minerale kao što su jod, gvožđe, kalijum, magnezijum, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline.
Mahunarke
Mahunarke, uključujući soju, pasulj, sočivo ili leblebije, bogate su vlaknima, biljnim proteinima, vitaminima i mineralima. Zasitne su i mogu uspešno zameniti meso.
Tofu
Tofu, biljni sir dobijen od soje, odličan je izvor proteina i jedna je od osnovnih namirnica u japanskoj kuhinji. Ne sadrži holesterol i svestran je preparat koji se može dodati mnogim jelima.
Susam
Seme susama može da napravi razliku u jelu, smatra Mičiko. Kaže da u prženom povrću umesto ulja koristi mleveno seme susama, kako bi iskoristila sve njihove zdravstvene prednosti. Susam je bogat vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima kao što su magnezijum, kalcijum i fitosteroli, koji su dobri za kontrolu nivoa holesterola.
Šitake pečurke
Šitake pečurke su osnovni sastojci mnogih japanskih jela. Ove pečurke sadrže proteine i vitamine D i B. Takođe sadrže lentinan, polisaharid koji pomaže u borbi protiv upale.
Đumbir
Ne samo u Japanu, već i širom sveta, đumbir je prepoznat kao superhrana. Doar je za imunitet i koristan za metabolizam. Đumbir daje ukus kulinarskim preparatima i štiti hranu od kvarenja, kaže Mičiko.
BONUS VIDEO: