Koja je tajna dugovečnih Japanaca? 8 namirnica jedu svakog dana, a 4 su i kod nas tražene i popularne

Koja je tajna Japanaca za dugovečnost Nutricionistkinja Mičiko Tomioka otkrila je da svakoga dana jedu 8 namirnica.

Shutterstock

Već znamo da je Japan jedna od zemalja sa najdugovečnijim ljudima na svetu, a jedna od čuvenih plavih zona, u kojima ljudi često žive duže od 100 godina jeste upravo u Zemlji izlazećeg sunca.

Ali šta je tajna Japanaca za duži život? Nutricionistkinja i stručnjakinja za dugovečnost Mičiko Tomioka otkrila je za CNBC koju hranu Japanci jedu skoro svakodnevno i koja ima neverovatne prednosti.

„Kada sam se kao odrasla osoba preselila u SAD, bilo mi je teško da se prilagodim kulturi brze i prerađene hrane. Bila sam zauzeta mama koja mnogo radi i često sam se razbolevala zbog ishrane. Kada sam postala nutricionista, odlučila sam da svoj rad usmerim na deljenje japanskih navika u ishrani“, napisala je Mičiko Tomioka za citiranu publikaciju.

Shutterstock 



„Svaki put kada se vratim u Japan, zadivljena sam vitalnošću starijih ljudi u mojoj zajednici. Tajne njihove dugovečnosti su svesno jedenje i čuvanje Ikigaija, japanskog koncepta koji se prevodi u pronalaženje svrhe u životu“, kaže nutricionistkinja.

Ovo je 8 namirnica za dugovečnost koje Japanci jedu svakodnevno:

Match ili mača čaj

„Moja 99-godišnja tetka počinje dan matcha čajem, kao i ja“, kaže Mičiko.

Matcha ili mača jeste fini prah zelenog čaja, poznat po mnogim prednostima. Sadrži vitamin C, vitamin B, vlakna i proteine, kao i polifenole sa antiinflamatornim dejstvom. Ta jedinjenja su bogata antioksidansima, supstancama koje štite ćelije.

Shutterstock 

Fermentisana hrana

Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (pasta od fermentisane soje, koja se često dodaje u supe), natto (fermentisana soja) i nukazuke (fermentisano povrće od pirinčanih mekinja).

Fermentisana hrana je bogata probioticima, koji pomažu varenju i apsorpciji hranljivih materija. Korisna je svaka vrsta fermentisane hrane, uključujući i one iz srpske kuhinje: kiseli kupus, kiseli krastavci, jogurt, kiselo mleko i kefir.

Morske alge

U Japanu, morske alge, poznate kao kaiso, nalaze se u mnogim jelima.
Ovaj aromatičan i održiv sastojak ima brojne nutritivne prednosti, nizak sadržaj kalorija i bogat je vlaknima. Sadrži brojne vitamine i minerale kao što su jod, gvožđe, kalijum, magnezijum, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline.

Mahunarke

Mahunarke, uključujući soju, pasulj, sočivo ili leblebije, bogate su vlaknima, biljnim proteinima, vitaminima i mineralima. Zasitne su i mogu uspešno zameniti meso.

Tofu

Tofu, biljni sir dobijen od soje, odličan je izvor proteina i jedna je od osnovnih namirnica u japanskoj kuhinji. Ne sadrži holesterol i svestran je preparat koji se može dodati mnogim jelima.

Susam

Seme susama može da napravi razliku u jelu, smatra Mičiko. Kaže da u prženom povrću umesto ulja koristi mleveno seme susama, kako bi iskoristila sve njihove zdravstvene prednosti. Susam je bogat vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima kao što su magnezijum, kalcijum i fitosteroli, koji su dobri za kontrolu nivoa holesterola.

Šitake pečurke

Šitake pečurke su osnovni sastojci mnogih japanskih jela. Ove pečurke sadrže proteine i vitamine D i B. Takođe sadrže lentinan, polisaharid koji pomaže u borbi protiv upale.

Shutterstock 

Đumbir

Ne samo u Japanu, već i širom sveta, đumbir je prepoznat kao superhrana. Doar je za imunitet i koristan za metabolizam. Đumbir daje ukus kulinarskim preparatima i štiti hranu od kvarenja, kaže Mičiko.

Shutterstock 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

U 80. godini ima kožu bez bora, bez filera i botoksa  TikTok/yurileeeee