Vaše hronološko doba predstavlja koliko godina ste živeli. Međutim, postoji drugi način za merenje starenja: biološka starost, ili koliko su stare vaše ćelije. Stručnjaci kažu da postoje načini da vratimo sat unazad uključujući suplemente koji mogu da doprinesu vašoj vitalnosti. 

 U razgovoru za portal Best Life, doktor Kijen Vu odgovara na pitanja koji su najbolji suplementiza dugovečnost i zašto. On je identifikovao svojih „pet omiljenih suplemenata za napredovanje“ - za koje kaže da ruše barijere u istraživanju protiv starenja. „Put ka dugovečnosti se odnosi na obogaćivanje kvaliteta života u svakoj fazi. Dok nastavljamo da otkrivamo tajne starenja, ostanimo proaktivni i otvoreni za inovativna rešenja koja nudi 2024. i dalje“, kaže on. Čitajte dalje da biste saznali kojih pet dodataka protiv starenja treba gledati ove godine.

5 najboljih suplemenata protiv starenja

1. Urolitin A

 Urolitin A se ne nalazi u određenim namirnicama, ali se može proizvesti u crevima nakon konzumiranja hrane poput orašastih plodova, bobičastog voća, nara i muškatnog grožđa. Dr Vu kaže da ima moćna svojstva protiv starenja koja mogu pomoći u oporavku ćelija.
„Nusproizvod crevnih bakterija koje metabolišu elagitanine, urolitin A privlači pažnju zbog svoje sposobnosti da podmlađuje mitohondrije, elektrane naših ćelija“, objašnjava Vu. "Promoviše mitofagiju, pomažući u recikliranju oštećenih mitohondrija, što je ključno za održavanje vitalnosti ćelije."

2. Nikotinamid mononukleotid (NMN)

  „Nikotinamid adenin dinukleotid (NAD+) je važan kofaktor u svim živim ćelijama koji je uključen u fundamentalne biološke procese, odnosno metabolizam, ćelijsku signalizaciju, ekspresiju gena“, objašnjava studija iz 2018. objavljena u časopisu Translational Medicine of Aging. „Smanjenje NAD+ povezano je sa znakovima starenja i može biti osnova za širok spektar tegoba povezanih sa starenjem, kao što su metabolički poremećaji ili neurodegenerativne bolesti“, pišu istraživači. Zbog toga, Dr Vu preporučuje dodatak nikotinamid mononukleotidu (NMN) za antiejdžing efekat, jer može pomoći da se vaš NAD+ vrati na viši nivo jer on opada sa godinama.

3. Spermidin

 Zatim, dr Vu predlaže spermidin, prirodni poliamin, koji je nedavno došao u centar pažnje zbog svog potencijala da poboljša kvalitet života i podrži zdravije starenje. U stvari, prema studiji iz 2023. godine u Scientific Reports, utvrđeno je da normalan proces starenja smanjuje prirodne koncentracije spermidina u telu. „To se ne primećuje kod stogodišnjaka, koji pokazuju relativno visoku koncentraciju spermidina“, navodi se u studiji. Dr Vu kaže da tu dolaze suplementi. „Veruje se da promoviše autofagiju, kritični proces ćelijske obnove koji je povezan sa kardiovaskularnim zdravljem i kognitivnim funkcijama.“ 

4. Fisetin

 Ćelije koje stare su one koje su počele da propadaju sa godinama, oslobađajući inflamatorne molekule u okolna tkiva. Senolitici su lekovi ili suplementi koji se koriste da eliminišu te stare ćelije, pomažući u odlaganju ili sprečavanju bolesti povezanih sa starenjem.
„Fisetin postaje sve popularniji zbog svojih senolitičkih svojstava i sposobnosti da očisti stare ćelije koje doprinose starenju i bolestima povezanim sa starenjem“, objašnjava Vuu. „Smanjivanjem akumulacije ovih disfunkcionalnih ćelija, Fisetin može značajno uticati na proces starenja i poboljšati opšte zdravlje.

5. Kurkumin

 Na kraju, ali ne i najmanje važno, veruje se da se suplementi kurkumina bore protiv starenja smanjujući oksidativni stres i upalu, na kraju poboljšavajući zdravlje srca, zdravlje mozga i još mnogo toga. „Aktivno jedinjenje u kurkumi, kurkumin, poznato je po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima“, kaže Vu. "Kako hronična upala igra ključnu ulogu u starenju, sposobnost kurkumina da ublaži ove procese pozicionira ga kao vredan dodatak u strategijama protiv starenja."

Doktor Vu naglašava da, iako ovi suplementi predstavljaju uzbudljive novitete u potrazi za dugovečnošću, uvek treba da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom pre nego što uvedete bilo koji novi suplement kako biste bili sigurni da je u skladu sa vašim zdravstvenim potrebama i ciljevima. „Prihvatanje holističkog pristupa, kombinovanje ovih dodataka sa zdravim načinom života je od suštinskog značaja za maksimiziranje njihovih koristi“, kaže on.

Možda će vas zanimati da pročitate i NE KVARITE ŽIVOT DRUGIH LJUDI - OVO JE JAPANSKA TAJNA ZA DUGOVEČNOST: Kako mislima možete da poboljšate svoju stvarnost.

BONUS VIDEO:

EJDŽIZAM U SRBIJI: Starost se doživljava kao teret, 30 odsto starih se oseća diskriminisano Kurir televizija

 Sensa/M.D.