Japanski metod za postizanje dugovečnosti može se povezati sa konceptom „Hara hači bun me“ koji potiče iz japanske kulture i posebno je povezan sa regionom Okinava. Ovaj koncept se koristi kao smernica za kontrolu navika u ishrani i ishrane u cilju postizanja dugovečnosti i održavanja dobrog zdravlja.

„Hara hači bun me“ bukvalno znači „napuni stomak do 80 odsto“. Ovaj metod podstiče ljude da prestanu da jedu kada se osećaju 80% siti, umesto da jedu kada su potpuno siti. Ideja je da se na taj način telo ne opterećuje previše hrane, čime se smanjuje stres na digestivni sistem i obezbeđuje da telo ne dobije više kalorija nego što mu je potrebno.

Ova praksa, zasnovana na umerenosti u ishrani, često se povezuje sa dugovečnošću i opštim dobrim zdravljem stanovnika Okinave, koja je poznata kao „mesto dugovečnosti“ (plava zona) sa izuzetno visokim procentom stogodišnjaka u svojoj populaciji. Zanimljivo je da imaju jednu od najnižih stopa srčanih bolesti, raka i moždanog udara, i prilično dug životni vek.

Psiholog Suzan Albers kaže da je ovaj pristup koristan jer vas upućuje da prestanete da jedete kada se osećate samo malo siti.
„Ovo je dobar savet za ljude koji se prejedaju. Usporite kada jedete i dajte svom telu vremena da registruje koliko ste pojeli. Ako jedete brzo i zaustavite se na onome što mislite da je 80% sito, možda ćete zapravo biti 100% puni, a vi to ne znate jer vaše telo još nije sustiglo vaš um “, kaže dr Albers. Ako se često nađete da bezumno jedete prevelike porcije, počnite tako što ćete ostaviti samo jedan zalogaj na tanjiru ! dr. Albers predlaže, kada se snađete, pokušajte da ostavite dva zalogaja.

Pored koncepta „Hara hači bun me“, japanska kultura promoviše i druge navike koje doprinose zdravom načinu života i dugovečnosti, kao što su redovna fizička aktivnost, uravnotežena ishrana bogata povrćem, voćem, ribom i drugim hranljivim materijama, kao i važnost mentalnog zdravlja i ravnoteže u svakodnevnom životu.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO: