Uzroci lošeg zadaha su različiti, ali među njima važnu ulogu imaju određene namirnice u kojima uživamo. Iako je dobra oralna higijena ključna za sprečavanje lošeg zadaha, podjednako je važno biti svestan kako određena hrana i pića utiču na našu oralnu higijenu i loš zadah.

Da li ste se ikada zapitali koja hrana i pića mogu biti krivci lošeg zadaha? Da li ste već isprobali mnogo načina da rešite ovaj dosadni problem? Ali možda se rešenje krilo u jednoj jednostavnoj stvari!

Evo liste 5 glavnih krivaca za loš zadah i saveta kako da ih lako izbegnete:

1. Kafa

Popularno jutarnje - šoljica kafe, za mnoge je neizostavan deo dana. Ali kofeinska pića poput kafe sadrže sumpor i kisela jedinjenja koja mogu izazvati loš zadah.

Pored toga, kafa smanjuje proizvodnju pljuvačke, koja je prirodno sredstvo za čišćenje usta i neutralisanje bakterija. Kao rezultat toga, bakterije se mogu brže razmnožavati, uzrokujući loš zadah.

Ukoliko ne želite da odustanete od kafe, stomatolozi savetuju da uz kafu pijete velike količine obične vode, jer ćete tako smanjiti efekat kofeina na isušivanje usta.

2. Luk

Luk je odličan začin koji jelima daje odličnu aromu. Nažalost, može imati neprijatan neželjeni efekat - loš zadah. Luk sadrži jedinjenja sumpora koja su odgovorna za njegov karakterističan miris, ali ova jedinjenja mogu izazvati i loš zadah.

Čak i mala količina luka može izazvati probleme, jer se jedinjenja sumpora apsorbuju u krvotok i izlučuju kroz pluća, uzrokujući loš zadah. Da biste izbegli ovaj problem, temeljno operite zube posle obroka i žvačite grančicu svežeg peršuna kako biste uklonili neprijatne mirise.

3. Mlečni proizvodi

Sir, mleko i sladoled su ukusni i hranljivi, ali mogu doprineti lošem zadahu. Mlečni proizvodi sadrže proteine i aminokiseline koje prirodne bakterije u ustima razlažu u jedinjenja sumpora.
Ova jedinjenja izazivaju loš zadah, pa je važno oprati zube i temeljno isprati usta nakon konzumiranja mlečnih proizvoda.

Takođe, pijte dovoljno vode da poboljšate proizvodnju pljuvačke, što će smanjiti rast bakterija u ustima.

4. Alkohol

Konzumacija alkohola utiče ne samo na naše blagostanje, već i na našu oralnu higijenu. Alkohol dehidrira telo, što dovodi do smanjenja proizvodnje pljuvačke.

Suva usta podstiču rast bakterija, što uzrokuje loš zadah. Pijte puno vode dok konzumirate alkohol kako biste održali hidrataciju usta i sprečili loš zadah.

5. Začini

Mirisni začini su neizostavni kada se pripremaju ukusna jela. Međutim, određeni začini, kao što je kari, koji je kombinacija kurkume, kima, korijandera i đumbira, mogu izazvati loš zadah.

Ako želite da sprečite loš zadah nakon konzumiranja začina, smanjite konzumaciju jakih začina ili nakon jela ispirajte vodom sa limunom, koji će osvežiti dah, piše sajt citymagazin.si.

(Sensa)

BONUS VIDEO: