Koliko god da je omiljena, kafa neretko ima neželjene nuspojave poput problema sa varenjem, lupanja srca, povišenog pritiska, teskobe, nesanice... Neumereno pijenje kafe dovodi do kofeinskog kraha – svojevrsnog začaranog kruga u kome nakon privremenog podizanja energije sledi pad praćen umorom, glavoboljom i nervozom.

S druge strane, postoji niz ukusnih zamena za kafu koje pružaju osećaj poleta i budnosti, sličan onome nakon ispijanja kafe, ali bez nuspojava, piše Ivana Vodogažec za magazin Sensa.

1. Najcenjenija tradicionalna alternativa ka je napitak od mlevenog korena cikorije, lekovite biljke koja procišcuje i jača organizam, a pritom posebno blagotvorno deluje na sistem za varenje i bešiku. Cikorija ima ukus slican kafi, ali ne sadrži kofein. Tradicionalne beskofeinske alternative su i one na bazi prženih žitarica poput ječma, ovsa i raži, koje se cčesto obogacuju cikorijom. Takozvana kafa od žitarica nudi se i u verzijama bez glutena.

2. Među zamenama za kafu preporučuje se i prah sirovog kakaoa, bogat antioksidansima, mineralima i aminokiselinama važnim za normalno funkcionisanje organizma i mentalnu bistrinu.

3.Umesto kafe sve se više koristi prah korena make, drevne južnoamericke superbiljke za izdržljivost i vitalnost. Maka važi za jedinstvenu bombu vitamina C i najraznovrsnijih minerala, proteina i aminokiselina. Kao zamena za kafu posebno

je popularna mešavina zvana makaćino, u kojoj je maka obogacena kakaom i prirodnim šecerom poput onoga od kokosa. Premda je maka izuzetno hvaljena, sa njom ne valja preterivati – u vodu, sok ili smuti dovoljno je staviti malu kolicinu praha, pridržavajući se uputstava proizvođača.

4. Manje doze dovoljne su i u primeni praha od bobica guarane, još jedne južnoameričke biljke sa kultnim statusom podizača organizma. Ona sadrži aktivni sastojak guaranin, koji je gotovo identicčan kofeinu, ali znatno se sporije apsorbuje u krvotok, pa pruža duži i ujednaceniji osecaj povišene

energije.

5. Kao zamena za kafu cčesto se preporučuje i visokokvalitetni zeleničaj, koji, doduše, sadrži kofein, ali u znatno manjoj kolicini nego kafa. Dodatni je plus to što se kofein iz zelenog čaja u organizmu lakše razgrauje, a deluje postojanije nego kofein iz kafe.

6. Razbuđujući učinak, i to bez kofeina, imaju čajevi od đumbira, nane i korena maslačka koji se inače može samleti i pripremiti kao kafa. Osim što ti napici daju osecaj svežine i bistrine, blagotvorni su za varenje i imunitet.

Izvor: Sensa