Brz način života i nepravilna upotreba antibiotika dovode do rezistentnosti bakterija na antibiotike. U našim crevima imamo na milijarde živih bakterija i mnoge od njih antibiotici potamane. Kada su loše odnosno patogene bakterije u pitanju, onda to nije problem, ali ukoliko se radi o dobrim, korisnim bakterijama, onda je vreme za akciju kako bi se stanje popravilo.

Većina ljudi kada ima stomačne probleme poseže za probioticima. To i lekari savetuju, ali… šta ako bi mnogo brže i bolje mogli da povećate broj dobrih bakterija u vašem probavnom sistemu? Kada u telo unesemo prebiotik inulin, hranu za dobre bakterije, one se na svakih 20 minuta dupliraju, što na kraju dovodi do toga kao da smo popili više od 1.000 kapsula probiotika. A cena jedne kapsule probiotika i jedne kesice prebiotika je ista. Zvuči jednostavno.

Korisne bakterije stvaraju nepovoljne uslove za rast patogenih mikroorganizama. One pomažu da dobijemo važne hranljive materije i energiju iz hrane, pospešuju apsorpciju kalcijuma, sintezu vitamina B12, regulisanje nivoa šećera u krvi, hormona, neurotransmitera… Izuzetno je važno da imamo što veći broj korisnih bakterija.

Savremen čovek unosi jako malo vlaknaste hrane. Rastvorljiva biljna vlakna – prebiotici, od kojih je najjači upravo inulin, nalazi se u brojnim namirnicama. Najviše ga ima u korenu biljke cikorije, blago slatkastog je ukusa, može se koristiti kao zaslađivač. On hrani naše dobre bakterije, a kako ga mi ne možemo svariti, ne utiče na povećanje šećera u krvi. Ovo inulin čini odličnim za dijabetičare i ljude na posebnim režimima ishrane. Da biste uneli preporučene dnevne količine inulina potrebno je da pojedete pet kilograma banana ili recimo pola kilograma crnogluka.

Inulin dolazi u dve varijante: inulin IQ, neutralnog do blago sladunjavog ukusa i inulin OFP, koji je 40 odsto sladak kao šećer, ali ima upola manje kalorija.

Inulin se lako rastvara u bilo kojoj tečnosti i njegova konzumacija je veoma prijatna, a efekti na zdravlje sveobuhvatni i temeljni. Inulin nije lek, već uspostavlja narušenu ravnotežu unutar našeg organizma. Konzumiranje inulina je najbolji način na koji možete povratiti i zadržati zdravlje debelogcreva, a sa njim i uspešno i trajno se rešiti problema koji vuku poreklo upravo iz disfunkcije rada debelog creva i mikroflore u njemu. Samo jedna kesica od pet grama inulina broj korisnih bakterija umnožava za nekoliko stotina milijardi.

PageBreak

Prirodni prebiotik inulin otklanja neravnotežu u telu: ova biljka leči kandidu, čisti creva i sprečava osteoporozu
Foto: Shutterstock prirodni-prebiotik-inulin-resava-neravnotezu-u-telu-ova-biljka-leci-kandidu-cisti-creva-i-sprecava-osteoporozu

Kako se primenjuje inulin

Inulin sprečava zatvor i omogućuje pravilan rad creva: pomažući razvoj normalne crevne flore, olakšava i probavu. Prema mnogim studijama on stimuliše rast bifidobakterija i laktobacila u dozama od pet do 10 grama dnevno.

Pogodan za dijabetičare: u probavnom traktu inulin se pretvara u inulin-propinat koji dovodi do pojačanog izlučivanja insulina iz pankreasa i doprinosi regulaciji šećera u krvi. Istovremeno ne povećava nivo glukoze u krvi.

Smanjuje rizik od alergija: više korisnih bakterija smanjuje rizik od pojave alergija na minimum.

Utiče na bolji imunitet: inulin u hrani podstiče stvaranje T-ćelija, važnih za odbrambeni sistem. Hraneći dobre bakterije, jačamo imunitet sistema za varenje, ali i celog organizma.

Pomaže kod kandide: ako u crevima imamo puno dobrih bakterija koje su uz to i dobro nahranjene inulinom, one su sposobne da se bore sa kandidom i spreče je da postane sistemska.

Sprečava osteoporozu: uz inulin se apsorbuje kalcijum i poboljšava sadržaj minerala u kostima i gustina koštane mase.

Primena inulina je jednostavna: pet grama inulina rastvori se u napitku ili sladoledu, a može se dodati i u jela: čorbe, sosevi... Samo promešajte i dobili ste prebiotskiobrok na prirodan način.

Izvor: Politika