Ikigai je koncept života koji pošuju Japanci, a glavno pitanje na koje treba da odgovorite prema ovoj filozofiji srećnog života jeste - Zbog čega se budiš ujutru?

Na japanskom ostrvu Okinava, odakle potiče pojam "ikigai", živi veliki procenat stogodišnjaka. Može li koncept ikigaija biti jedan od razloga za takvu dugovečnost? Den Bitner, autor knjige "Plave zone u praksi: Kako postati dugovečan", veruje da je to istina.

Bitner tvrdi da koncept ikigaija nikako nije jedinstven za Okinavce: "Ovaj koncept je poznat dugovečnim ljudima u sve četiri plave zone, kao što su Sardinija i poluostrvo Nikoja, čak i ako za njega ne postoji posebna reč."

Kako je naveo, za koncept ikigaija važno je da napravite tri liste koje se sastoje od: nvaših vrednosti, ono u čemu uživate da radte i u čemu ste dobri. I onda napišite stavke koje su prisutne na sve tri liste. Odnosno, stavke koje se nalaze na preseku ovih lista, to je vaš ikigai.

Istraživanja pokazuju da kada neko izgubi osećaj svrhe, to može imati veoma negativan uticaj na ceo život. "Vaš ikigai leži na preseku onoga u čemu ste dobri i u čemu uživate da radite", piše Hektor Garsija, koautor knjige "Ikigai. Japanske tajne za dug i srećan život".

Ikigai se često predstavlja kao presek četiri osnovna elementa:

  • Šta volite (vaša ljubav)?
  • Šta svetu treba (vaša sudbina)?
  • U čemu ste dobri (vaš poziv)?
  • Za šta možete biti plaćeni (vaša profesija)?

Kada pronađete aktivnost koja se uklapa u sve četiri kategorije, pronaćićete svoj ikigai, koji će vam ispuniti život srećom, osećanjem ispunjenosti i učiniti ga mnogo dužim. Kako dobiti svoj ikigai? Da biste započeli, postavite sebi ova četiri pitanja:

1. Šta mi se sviđa?
2. U čemu sam zaista dobar?
3. Za šta mogu da budem plaćen upravo sada – ili šta bih mogao da uradim samo da sam to želeo i da sam se potrudio?
4. Šta svet želi od mene?

U svojoj knjizi, Hektor Garsija i Fransis Mirales daju deset pravila koja mogu pomoći svakome da pronađe svoj ikigai. Evo pravila:

1. Gledajte svoja posla ceo život, ne idite u penziju puni nečinjenja.
2. Odustanite od hitnosti, počnite da živite sporije i odmerenije.
3. Nemojte se prejedati – jedite dovoljno da osetite 80 posto sitosti.
4. Okružite se dobrim prijateljima.
5. Održavajte formu svakodnevnim, nežnim vežbama.
6. Nasmejte se ljudima oko sebe i cenite ih onakvima kakvi jesu.
7. Ponovo se povežite sa prirodom.
8. Budite zahvalni svetu i sudbini na svemu što vam ulepšava dan i čini da se osećate živim.
9. Živite u sadašnjosti, a ne u prošlosti ili budućnosti.
10. Pratite svoj ikigai.

Razmislite šta biste danas mogli da uradite što bi vam bilo jednostavno i dostupno, a u čemu uživate i šta može biti izraz vašeg ikigaija?

Izvor: Sensa