"Moj život je bio bogat i pun avantura, a ja sam bila neverovatno nezavisna... sada se osećam kao da plivam protiv struje, a sve na šta sam ja navikla je nestalo..."

Tim rečima počinje ispovest žene koja je tražila da je zovu En, inače penzionisane nastavnice likovnog i inženjerke Britanske kraljevske mornarice. Njena priča objavljena je u britanskim medijima početkom aprila 2014. godine, a završava se u švajcarskoj klinici Dignitas, specijalizovanoj za pomoć pri samoubistvu.

Naime, osamdesetdevetogodišnja Britanka odlučila je da okonča život jer nije bila u stanju da se prilagodi modernom životu, televizijii i gotovim jelima koja se mogu kupiti u marketima. "Dosta mi je borbe protiv aktuelnosti modernog života. Ne razumem svet u kojem je internet zamenio ljudsku interakciju, a svesna sam da je zakonitost - adaptiraj se ili umri", rekla je En.

Pomoć pri samoubistvu u Engleskoj i Velsu je krivično delo te je ona potražila pomoć klinike u Švajcarskoj, žaleći jedino što je zbog ovog čina morala da napusti Englesku, u pratnji svoje sestričine.

Psihološka fleksibilnost je mogućnost prihvatanja promena i prilagođavanja istim, izbegavanje negativnih misli i prihvatatanje promena unutar nas samih, podsećaju psiholozi. Za one kod kojih promena, pa makar i na bolje, izaziva nelagodu, profesionalci preporučuju terapiju izlaganjem, koja može biti izuzetno efektna.
Ljudi koji su fleskibilni u stanju su da se bore sa životom efektnije iako to ne čini život lakšim ili prijatnijim. Međutim, svakako nas usmerava ka pravim vrednostima i omogućava nam životni balans.