Zašto treba da jedete kesten? On je riznica vitamina, pomaže crevima da rade kao sat, a vama da smršate

Zahvaljujući niskom sadržaju masti i visokom sadržaju vlakana, kesten vam može pomoći da smršate, ali i da vam creva rade kao sat.

Shutterstock

Sezona kestena donosi miris jeseni, toplu atmosferu i trenutke uživanja u ovoj dragocenoj hrani. Kesteni su oduvek bili simbol topline i prijatnih trenutaka tokom hladnijih meseci, a njihov blagi, orašasti ukus osvaja nepca širom sveta. Nekada su se koristile kao osnovna hrana, a danas ih često vidimo kao poslasticu. Međutim, osim što nas privlače ukusom, kesten je izuzetno koristan i za zdravlje, budući da ima niz nutritivnih prednosti.

Kesteni su specifični po tome što sadrže više ugljenih hidrata od većine drugih orašastih plodova, što ih čini izvorom energije, posebno tokom hladnih dana. U poređenju sa drugim orašastim plodovima, kesten ima manji sadržaj masti, što ga čini lakšim za varenje i pogodnim za uravnoteženu ishranu.

Kesten pomaže je bogat vlaknima koja su povoljna za probavni sistem, poboljšavaju rad creva i smanjuju rizik od zatvora.

Jedna od glavnih prednosti kestena jeste njihov visok sadržaj vitamina C, što je neuobičajeno za orašaste plodove. Vitamin C je neophodan za jačanje imunološkog sistema, pomaže u borbi protiv infekcija i poboljšava apsorpciju gvožđa iz hrane. Osim toga, kesten sadrži vitamin B6, važan za zdravlje mozga i nervnog sistema, i folne kiseline koje su izuzetno važne za trudnice, jer pomažu u pravilnom razvoju fetusa.

Takođe, kestenje su izvor minerala kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i bakar, a oni su dobri za kosti i funkcionisanjecelog organizma.

Uključivanje kestena u ishranu doprinosi osećaju sitosti, što može smanjiti potrebu za nepotrebnim grickalicama.

Shutterstock 

Kestenje nema gluten, pa je idealan za osobe koje nisu tolerantne na gluten. Moguće ih je konzumirati na različite načine. Tradicionalno se peku, što im daje bogat, sladak ukus i meku teksturu. Osim pečenog kestenja, može se kuvati, koristiti u supama, pireima ili kao dodatak raznim jelima. Kesten je idealan za pripremu zdravijih poslastica jer njegova prirodna slatkoća omogućava smanjenje količine dodatih šećera.

Imamo za vas i jedan recept - hranljiv, lak za pripremu i pun vitamina i minerala.

Pire od pečenog kestena i slatkog krompira

Shutterstock 

Sastojci:

  • 300 g pečenih kestena
  • 2 srednja slatka krompira
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica meda (opciono)
  • prstohvat soli i bibera
  • 1/2 šolje biljnog mleka (badem ili ovas)

Priprema:

Ogulite i isecite slatki krompir na kockice. Kuvajte ih u loncu vode dok ne omekšaju, oko 15-20 minuta. Očistite pečene kestene. Kuvani batat zajedno sa kestenima stavite u blender ili koristite ručni mikser. Dodajte maslinovo ulje, biljno mleko, med i začinite solju i biberom. Blendajte dok smesa ne postane glatka. Poslužite toplo uz salatu ili kao prilog glavnom jelu.

Shutterstock 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako se peče kestenje  instagram/cookistwow

Sensa.story.hr/Sensa/Zorica Antonijević