S dolaskom jeseni, pečeno kesetenje zamiriše ulicama, podsećajući nas na topli dom i ukuse detinjstva. Osim što ga vežemo za lepe uspomene, kesten je dar od prirode koji je veoma zdrav i hranljiv. U ishrani se koristi pitomi. Iako je orašasti plod, kesten sadrži malo masti i uglavnom ga čine složeni ugljeni hidrati. To naravno nikamo ne znači da je manje zdrava hrana od, na primer, oraha ili lešnika. 

1. Izvor vlakana

Samo 10 pečenih kestena obezbediće vam 17% dnevne doze vlakana koja su neophodna za zdravu probavu. Vlakna koja se nalaze u biljnoj hrani poput orašastih plodova utiču na snižavanje nivoa LDL (ili „lošeg“) holesterola i doprinose održavanju telesne težine.

2. Stabilan izvor energije

Pošto sadrži složene ugljene hidrate, naše telo ih polako vari, što mu obezbeđuje stabilan izvor energije. Hrana bogata vlaknima i složenim ugljenim hidratima ne remeti nivo šećera u krvi, tačnije smanjuje potencijalne skokove insulina.

3. Jača imuni sistem, krvne sudove i kosti

Osim složenih ugljenih hidrata, kesten sadrži vitamin C koji doprinosi jačanju imunološkog sistema, ali i krvnih sudova, formiranju hrskavice, mišića… Štiti ćelije od oksidativnog stresa i pomaže u apsorpciji i skladištenju gvožđa.

Kesten sadrži i bakar, koji ima važnu ulogu u očuvanju krvnih sudova, nerava, imunološkog sistema i kostiju. Deset pečenih kestena obezbeđuje 21% preporučene dnevne potrebe za ovim mineralom.

U videu ispod pokazujemo vam kako se pravilno peče kesten kod kuće i šta je najvažnije uraditi.

pečeni kesten, kesten, jesen, kuvanje Tiktok/omnivorousadam

Izvor: Sensa