U užurbanoj svakodnevici mnogi ljudi su pod stresom, napeti, zaokupljeni obavezama, zadacima i očekivanjima. Konstantna izloženost stresunegativno se odražava na mentalno i fizičko zdravlje, i zato je važno svakodnenvo raditi na smanjenju stresa i osečaju mira i opuštanja.

Postoje razne tehnike koje se preporučuju za borbu protiv stresa, a jedna od popularnijih jeste vežbadisanja.

Naučite jednostavnu vežbu koja će vas spasiti od stresne situacije i zaštititi vaše zdravlje od efekata stresa i pritiska. Ovaj jednostavan i pouzdan metod pomaže da se značajno smanji nivo stresa za samo nekoliko sekundi, a možete ga praktikovati u gotovo svakoj situaciji. Takođe, vežbe disanja mogu pomoći u poboljšanju pamćenja, snižavanju krvnog pritiska i unapređenju zdravlja srca.

Alternativno disanje kroz nozdrve, takođe poznato kao NadiShodhana na sanskrtu, pomaže da očistite vaše energetske kanale i podstaknete unutrašnju ravnotežu. Nadi se odnosi na energiju koja cirkuliše kroz telo, dok se shodhana odnosi na pročišćavanje. Praktikovanje ove vežbe disanja može pomoći da se oslobodite stresa, osetite se relaksirano i poboljšate opšti osećaj mira i blagostanja, kao i da se bolje koncentrišete.

Dr Melisa Jang, specijalista za integrativnu medicinu, objašnjava kako, korak po korak, možete izvesti ovu vežbu:

Za početak izdahnite kroz usta, stvarajući zvuk "zvižduka". Stavite iznad leve nozdrve kažiprst desne ruke, a palac iznad desne nozdrve. Zatvorite desnu nozdrvu palcem. Udahnite kroz levu nozdrvu, a zatvorite levu nozdrvu kažiprstom. U ovom trenutku, obe nozdrve treba da budu zatvorene. Zatvorite obe nozdrve, zadržite dah na par sekundi, pa otpustite palac da deblokirate desnu nozdrvu i izdahnite.

Posle izdaha napravite pauzu, a zatim držeći levu nozdrvu zatvorenu, udahnite kroz desnu nozdrvu. Zatvorite desnu nozdrvu palcem. Sa zatvorenim obema nozdrvama, ponovo zadržite dah na par sekundi. Sklonite kažiprst da otvorite levu nozdrvu i izdahnite.

Istraživanja pokazuju da tehnike disanja na nos deluju izuzetno umirujuće, a donose i bolju koncentraciju, mir i jasniju i svetliju perspektivu. Možete navedenu vežbu praktikovati na poslu, u prevozu, dok čekate u redu - pomoći će vam da za nekoliko sekundi otpustite nagomilan stres.

Izvor: Sensa