Drevna kineskamedicina stvorila je kineski biološki ili telesni sat koji vam može pomoći da saznate u kakvom vam je stanju organizam i koji organi ne rade kako bi trebali. Kineski biološki sat pokazuje intervale u kojima energija cirkuliše kroz telo i nivo najveće energije u nekom području svaka dva sata. Ako s tim delom organizma imate probleme, u to doba dana osetićete simptome.

Sveukupno postoji 12 meridijana, od kojih svaki pripada nekom većem organu, a ti organi su: pluća, debelo crevo, želudac, slezina, srce, tanko crevo, mokraćna bešika, područje oko srca, bubrezi, dvanaestopalačno crevo, žučnakesa i jetra.

Meridijani deluju na 24 sata, podeljeni na 12 dvosatnih intervala. Zbog toga lekari u Kini svoje pacijente prvo pitaju u koje doba dana su osetili simptome. Na temelju tog podatka lekar može da zna šta je uzrok zdravstvenog problema. Pratite svoj biološki sat i zapišite vreme dana kada osetite simptome. Takođe, zabeležite vreme dana kada imate najviše energije i u koliko se sati budite noću, što takođe može upućivati na problem u određenom delu tela.

Tokom maksimalne aktivnosti određeni organ radi ''punom parom''. Ako osetite bol u području određenog organa u vreme kada bi on trebalo maksimalno da radi (na primer u području jetre u 2 sata ujutro) to ukazuje na mogućnost postojanja problema s tim organom.

Vreme maksimalne aktivnosti organa:

1 – 3 sata: jetra
3 – 5 sati: pluća
5 – 7 sati: debelo crevo
7 – 9 sati: želudac
9 – 11 sati: slezina, gušterača
11 – 13 sati: srce
13 – 15 sati: tanko crevo
15 – 17 sati: mokraćni mehur
17 – 19 sati: bubrezi
19 – 21 sat: predeo oko srca
21 – 23 sata: dvanaestopalačno crevo
23 – 1 sat: žučna kesa

Vreme minimalne aktivnosti, odnosno odmaranja organa:

1 – 3 sata: tanko crevo
3 – 5: mokraćni mehur
5 – 7 sati: bubrezi
7 – 9 sati: predeo oko srca
9 – 11 sati: dvanaestopalačno crevo
11 – 13 sati. žučna kesa
13 – 15 sati: jetra
15 – 17 sati: pluća
17 – 19 sati. debelo crevo
19 – 21 sat: želudac
21 – 23 sata: slezina, gušterača
23 – 1 sat: srce

Kineski sat donosi i savete šta da radite i kako da reagujete u određeno doba dana:

1. Između 11 i 13 sati najbolje je jesti ručak i družiti se. Uživajte u razgovoru s ljudima, povežite se s njima, sarađujte i ponudite im pomoć. Ručak neka bude balansiran i ne previše zasitan.

PageBreak

Kineski biološki sat: proverite zdravlje svojih organa
Foto: Shutterstock kineski-bioloski-sat-proverite-zdravlje-svojih-organa11

U kojim satima organi treba da se "odmore"

2. Između 13 i 15 sati, kada telo probavlja ručak, najefikasnije ćete rešavati probleme i organizovati se.

3. Između 15 i 17 sati je najbolje je vreme za učenje, efikasan rad i ispijanje čaja. U ovo vreme pijte i više vode zbog detoksikacije.

4. Između 17 i 19 sati večerajte i obnovite vlastitu energiju. Ovo je doba dana maksimalne aktivnosti bubrega, u kojima su skladištene rezerve energije.

5. Između 19 i 21 sat vreme je maksimalne aktivnosti perikardijuma, odnosno dela oko srca koje upravlja cirkulacijom, mozgom i reproduktivnim organima. Zato je ovo doba dana najbolje za druženje, flert, seks, ali i začeće.

6. Između 21 i 23 sata odmarajte se, opuštajte i čitajte. Izbegavajte da jedete u ovo doba dana.

7. Između 23 i 1 sat najbolje je otići na spavanje i regenerisati se. Ako imate žučni kamenac, u ovo doba dana mogli biste da osetiti bol.

8. Između 1 i 3 sata jetra radi maksimalno pa ako se probudite u ovo vreme znači da je jetra preopterećena čišćenjem organizma. Smanjite nezdravu hranu, pušenje, alkohol i ostale štetne stvari.

9. Između 3 i 5 sati trebali biste čvrsto da spavate. Ako kašljete u ovo doba dana, znači da vam pluća izbacuju toksine.

10. Između 5 i 7 sati najbolje je vreme za buđenje. Popijte vode kako bi debelo crevo, koje je sada najaktivnije, moglo dobro da radi i otiđite u kratku šetnju. U ovo doba dana najbolje je izbegavati kofein.

11. Između 7 i 9 sati doručkujte. Najbolji izbor biće voće, belančevine, ugljeni hidrati s niskim glihemijskim indeksom (GI), zdrave masnoće i vitamini.

12. Između 9 i 11 sati budite aktivni i radite. Ovo je vreme maksimalne aktivnosti slezine koja se povezuje s mentalnom snagom, jača metabolizam i zadužena je za pretvaranje hranjivih materija u energiju.

Izvor: Zadovoljna/Stil