Sastojci:

  • 100 g speltinog brašna
  • 50 g ražanog brašna
  • 50 g ječmenog brašna
  • 1 belance
  • 1 kašika kiselog mleka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat ili dva soli
  • 50 ml mlake vode
  • 1 kašičica kima
  • 1 šaka maslina
  • 1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Masline iseckajte na polovine, uzduž, pa onda na rebarca. U činiji pomešajte brašna, prašak za pecivo, kim, prstohvat soli. S njom ne preterujte jer masline umeju da budu slane. Koristila sam one punjene crvenom paprikom. Volim ih jer je uz njih svako pecivo šarenije.

Dodajte i njih u smesu, sve promešajte pa dodajte belance i ulje. Opet sve promešajte pa dodajte i vodu. I mešajte prvo kašikom ili varjačom, a onda smesu prebacite na radnu poloču i malo je doradite. Biće veoma mekana. Forirajte disk pa rukama otkidajte približno iste količine smese i formirajte štapiće. Prvo sam valjala testo u lopticu, zatim u dlanom u štapić. Ali nisam pravila duge štapiće jer je u njima dosta maslina pa bi mogli da se raspadaju. Zato sam svaki valjak, odnosno štapić, malo pritisla dlanom da dobijem nešto što liči na pravougaone pločice.

Premacila sam ih na pek papir koji sam stavila u pleh, premazala sa malo maslinovog ulja i u zagrejanu rernu. Pekla sam ih na 220 stepeni desetak minuta.

Izvor: Hrono kuhinja