Oktobar je mesec posvećen zdravlju žena, pre svega preventivnim pregledima dojki. Poslednjh godina, rak dojke je sve učestalija maligna bolest kod žena, naročito u našoj zemlji, zbog čega je još više potrebno raditi na prevenciji. Bolest često nema simptome, zbog čega se, nažalost, u velikom broju slučajeva otkrije u poodmakloj fazi. Stoga se savetuju ultrazvučni pregledi jednom godišnje za žene do 40 godina, odnosno mamografski pregled za one starije, kao i redovni samopregled kod kuće. Evo koji su najveći faktori rizika:

1. Genetska predispozicija

Ako je neko u vašoj porodici imao rak dojke, nikako ne preskačite redovne godišnje preglede. Prema istraživanjima, oko 20 odsto obolelih ima porodičnu anamnezu, tj. nasledni faktor je glavni faktor rizika. Ako ste već lečeni od raka na jednoj dojci, postoji povećan rizik od razvoja raka dojke i na drugoj dojci.

2. Prekomerna težina

Gojaznost je jedan od najvećih faktora rizika, posebno među ženama u postmenopauzi. Pre menopauze, jajnici su zaduženi za proizvodnju estrogena. Nakon toga, oni prestaju sa ovom funkcijom, pa većina hormona dolazi iz masnog tkiva, To znači da višak masnoće može da poveća nivo estrogena i poveća rizik od razvoja raka dojke. Pored toga, žene sa prekomernom težinom obično imaju više nivoe insulina, što je takođe faktor rizika.

3. Godine

Kako starimo, tako se nažalost povećava rizik od nastanka raka dojke. Većina slučajeva raka dojke javlja se kod žena starijih od 55 godina, mada to ne znači da one mlađe nisu u riziku i da ne treba da idu na redovne preglede.

4. Kasno rođenje dece

Naučnici su ustanovili da postoji povećan rizik od razvoja raka dojke kod žena koje ili nikada nisu imale dete ili su rodile nakon 30. godine.

5. Raniji početak menstruacije

Ako ste prvu menstruaciju dobili pre 12. godine, to znači da ste duže bili izloženi estrogenu i progesteronu koji povećavaju rizik od razvoja raka dojke.

6. Kasna menopauza

Menopauza nakon 55. godine takođe znači da je žena imala više menstrualnih ciklusa u životu, što takođe povećava izloženost estrogenu i progesteronu, samim tim i rizik od razvoja raka dojke.

7. Nedojenje

Veliki broj studija je potvrdio da dojenje ima zaštitni efekat na zdravlje dojke jer odlaže uspostavljanje redovnih menstrulnih ciklusa i smanjuje koncentraciju endogenih polnih hormona. Svaka godina dojenja smanjuje rizik od razvoja raka dojke za 4%.

Bilo da ste u povećanom riziku ili ne, savetuje se zdrav život- umerena ishrana, fizička aktivnost, izbegavanje alkohola i cigareta.

Izvor: Sensa