Još jedna prava jesenja poslastica! Jabuka, cimet, čokolada, kandirana korica pomorandže, vanila... Idealan kolač za popodnevna druženja uz kafu. Izuzetno je sočan i mekan zahvaljujući jabuci, zbog koje je i sutradan potpuno svež. Može se peći i u običnom, četvrtastom ili okruglom kalupu, a food blogerka Kristine Đorđević (Vegetarijanka u kuhinji) ističe da često voli da ga ispeče u obliku mafina, i tada u sredinu svakog od njih doda i po kašičicu omiljenog pekmeza. Ovakav kuglof može biti i simpatičan praznični poklon dragim ljudima. Verujte da bi se svako obradovao ovako ukusnom poklonu!
KUGLOF SA JABUKOM I KOMADIĆIMA ČOKOLADE
SASTOJCI:
•250 g belog brašna
•1 kesica praška za pecivo
•prstohvat soli
•1 jaje
•100 g šećera
•1 kesica vanilin šećera
•200 ml jogurta
•80 ml suncokretovog ulja
•1 veća jabuka
•malo cimeta (oko 1/3 kašičice)
•malo muskatnog oraščića
•malo đumbira u prahu (opciono)
•šaka kandirane korice pomorandže
•60 g čokolade za kuvanje
ZA GLAZURU I DEKORACIJU:
•limunov sok
•šećer u prahu
•kandirana brusnica
PRIPREMA:
Jabuku oljuštiti pa sitno narendati (ili usitniti u seckalici) i ostaviti sa strane. Čokoladu iseći na kockice i odložiti. U jednoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, so i začine. U drugoj posudi umutiti jaje viljuškom, dodati šećer i vanilin šećer, pa sjediniti. Potom dodati i ulje, sjediniti smesu, zatim uliti jogurt i sve lepo promešati. Nakon toga, postepeno dodavati brašno iz prve posude i smesu sjediniti viljuškom/kašikom. Zatim u to umešati narendanu jabuku, pa promešati. Naposletku dodati i čokoladu isečenu na kockice i komadiće
kandirane pomorandže. Kalup za kuglof lepo nauljiti i pobrašniti, pa u njega izliti smesu. Peći u rerni ugrejanoj na 190˚C, sve dok čačkalica kojom probodete kolač ne izađe iz njega suva, a kolač ne dobije lepu rumenu boju.
Ukoliko je potrebno, za vreme pečenja kuglof pokriti aluminijumskom folijom, da ne izgori. Nakon 10 minuta pečenja, možete smanjiti temperaturu na 180˚C. Pečeni kuglof pažljivo izvaditi iz kalupa na tanjir i ostaviti da se prohladi. Možete ga pokriti krpom, da se ne suši. Za glazuru pomešati limunov sok i šećer u prahu, u željenoj razmeri. Ja sam napravila nešto ređu i kiselkastiju glazuru, sa manje šećera. Njome prošarati kuglof i ukrasiti ga brusnicama. Glazuru možete potpuno izostaviti, kuglof je fantastičan i bez nje.
Izvor: Sensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!