Još jedna prava jesenja poslastica! Jabuka, cimet, čokolada, kandirana korica pomorandže, vanila... Idealan kolač za popodnevna druženja uz kafu. Izuzetno je sočan i mekan zahvaljujući jabuci, zbog koje je i sutradan potpuno svež. Može se peći i u običnom, četvrtastom ili okruglom kalupu, a food blogerka Kristine Đorđević (Vegetarijanka u kuhinji) ističe da često voli da ga ispeče u obliku mafina, i tada u sredinu svakog od njih doda i po kašičicu omiljenog pekmeza. Ovakav kuglof može biti i simpatičan praznični poklon dragim ljudima. Verujte da bi se svako obradovao ovako ukusnom poklonu!

KUGLOF SA JABUKOM I KOMADIĆIMA ČOKOLADE

SASTOJCI:

•250 g belog brašna
•1 kesica praška za pecivo
•prstohvat soli
•1 jaje
•100 g šećera
•1 kesica vanilin šećera
•200 ml jogurta
•80 ml suncokretovog ulja
•1 veća jabuka
•malo cimeta (oko 1/3 kašičice)
•malo muskatnog oraščića
•malo đumbira u prahu (opciono)
•šaka kandirane korice pomorandže
•60 g čokolade za kuvanje

ZA GLAZURU I DEKORACIJU:

•limunov sok
•šećer u prahu
•kandirana brusnica

PRIPREMA:

Jabuku oljuštiti pa sitno narendati (ili usitniti u seckalici) i ostaviti sa strane. Čokoladu iseći na kockice i odložiti. U jednoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, so i začine. U drugoj posudi umutiti jaje viljuškom, dodati šećer i vanilin šećer, pa sjediniti. Potom dodati i ulje, sjediniti smesu, zatim uliti jogurt i sve lepo promešati. Nakon toga, postepeno dodavati brašno iz prve posude i smesu sjediniti viljuškom/kašikom. Zatim u to umešati narendanu jabuku, pa promešati. Naposletku dodati i čokoladu isečenu na kockice i komadiće


kandirane pomorandže. Kalup za kuglof lepo nauljiti i pobrašniti, pa u njega izliti smesu. Peći u rerni ugrejanoj na 190˚C, sve dok čačkalica kojom probodete kolač ne izađe iz njega suva, a kolač ne dobije lepu rumenu boju.

Ukoliko je potrebno, za vreme pečenja kuglof pokriti aluminijumskom folijom, da ne izgori. Nakon 10 minuta pečenja, možete smanjiti temperaturu na 180˚C. Pečeni kuglof pažljivo izvaditi iz kalupa na tanjir i ostaviti da se prohladi. Možete ga pokriti krpom, da se ne suši. Za glazuru pomešati limunov sok i šećer u prahu, u željenoj razmeri. Ja sam napravila nešto ređu i kiselkastiju glazuru, sa manje šećera. Njome prošarati kuglof i ukrasiti ga brusnicama. Glazuru možete potpuno izostaviti, kuglof je fantastičan i bez nje.

Izvor: Sensa